Tot citesc aberații cu tinerii care nu vor să muncească în România, pentru că nu merită, pentru că salariile sunt prea mici și condițiile sunt proaste. România e o țară unde unele lucruri sfidează logica, o țară plină de hipsteri care nu știu să facă nimic, dar protestează pentru orice.

De exemplu, unora li se pare prea greu să lucreze 8 ore pentru 1200 de lei, dar stau cu nopțile în stradă să-l înjure pe Ponta, pentru ca a doua zi să și-o petreacă pe net, tot înjurându-l pe Ponta sau cine vreți voi. Nu zic că Ponta sau Dragnea nu merită înjurați, că e clar că trebuie, dar să-ți faci un scop din asta, în loc să-ți faci un scop din viață, e ridicol.

Da, statul ne jecmănește pe toți, taxele sunt mari, salariile sunt mici și, în România, ai slabe șanse să câștigi decent dacă nu lucrezi la instituții de stat, primării, Consilii Județene, etc. Nu poți trăi decent cu 1000 de lei pe lună, și asta e clar. Dar astea nu sunt motive să nu lucrezi dacă ești tânăr, după cum văd că promovează diferite site-uri cool și hipsterești din România.

Nu-ți permiți să locuiești singur cu 1000 de lei? Nici ăsta nu e motiv să nu lucrezi. Stai cu părinții, adună banii sau fă ceva cu ei.

Apoi, munca nu e doar despre bani. Când ești tânăr, la primele joburi, n-ar trebui să lucrezi neapărat pentru bani, ci mai mult pentru a avea experiență, pentru a învăța să faci ceva, pentru a te adapta într-un colectiv. Dacă ești bun într-un domeniu, nu rămâi la 1000 de lei pe lună. Ți se mărește salariul sau ți se oferă altă oportunitate, ți se deschid uși. Pe asta o spun din proprie experiență. Am început să lucrez la 19 ani, pe un salariu de 3 milioane, 800 și vreo 10 bonuri de masă, la o televiziune.

Dacă nu-ți ajung banii, îți poți lua două slujbe, poți lucra ceva și de acasă. Da, e mai greu decât să stai să te uiți la seriale și să pierzi vremea pe FB, ești rupt de oboseală seara și poate ți se pare că nu ai tocmai viața pe care ai visat-o. Dar pentru a evolua, trebuie să faci sacrificii și nu e de ajuns să faci act de prezență la serviciu și să rupi ușa la ora 4, ca bugetarii, pentru ca apoi să te plângă că ai salariu mic.

Tot în comentariile hipsterilor am citit-o pe aia cu părinții care, pe vremea lor, trăiau altfel, au altă mentalitate și nu-i înțeleg pe săracii tineri. Nu cred că-i așa. Nu cred că vreun părinte sănătos la cap își dorește să trăiască copilul său în comunism, să primească alimente cu rația și să meargă în concedii doar în țară. Orice părinte își dorește ca odrasla să fie fericită, să aibă o slujbă care-i place și care îi aduce și venituri suficiente. Dar părinții înțeleg că nu-i așa de simplu și te trimit la muncă pentru a încerca să-ți găsești un rost, chiar dacă la început e mai greu.

În plus, piața muncii e liberă. Poți să mergi la căpșuni în Spania, poți să te faci șofer de TIR, poți să vinzi mașini aduse din Germania sau haine pe olx, poți să te faci blogger, dacă ești talentat. Poți chiar să te angajezi la stat, că sunt destule posturi libere, unele se dau chiar fără pile. Ai atâtea oportunități, dar tu preferi să stai acasă și să te lamentezi. Și, când vii la un interviu de angajare, primele întrebări pe care le pui sunt legate de salariu și de programul de lucru.

3 COMENTARII

  1. 100% corect ! Bravo!!!!! prin aceasta neimplicare in piata muncii atinerilor se produce restrangerea automata a veniturilor si pe cale de consecinta dezvoltarea economica o ia in jos…..pe o panta extrem de abrupta, care obliga statul sa soata bani din piatra seaca si pune biruri peste biruri ca sa poata sa ii tina pe acesti frumosi visatori in ajutoare de tot felul!!!!

    • Am 24 de ani, muncesc intre 10 si 16 ore zilnic, iar ca mine sunt foarte multi tineri de varsta mea. De fapt, majoritatea pe care ii cunosc lucreaza peste 12 ore pe zi, fug de la facultate ca sa ajunga la un serviciu platit cu ziua, sau sa dea o meditatie sau sa lucreze ca vanzatori te miri pe unde ii mai primeste dupa terminarea cursurilor. Sau, daca au un loc de munca cat decat stabil, stau noptile la munca sa recupereze orele pe care le-au lipsit din cauza facultatii.

      Cat despre ajutoare… nu imi amintesc sa fi auzit de cineva tanar care sa primeasca ajutor de la stat pentru „stat acasa”, desi sunosc si astfel de specimene. Pe aia ii tin parintii in puf si in bani, dar nu statul.

  2. total gresit…de ce sa muncesti ca un caine sa imbogatesti un rahat de patron care nu da 2 lei pe tine…munca se face cu cap si cu motivatie…numai prostii stau sa lucreze pe un salariu mizer de dragu de a „munci”..patronii sunt de vina pentru scaderea economica, nu tinerii ca refuza sa munceasca in conditii de sclavism.

SPUNE-TI PAREREA