Filmul „Octav” rulează în aceste zile și la Bistrița, la Cinema Dacia. Curios să văd dacă e ceva de capul producției românești căreia i se face multă reclamă, l-am vizionat în această seară. Apropo, biletul la un film la Bistrița e mai ieftin decât un pachet de țigări. Și rulează cele mai noi filme. Și e surprinzător de multă lume, chiar și luni seara, la o dramă românească.

Octav, interpretat de Marcel Iureș, se întoarce acasă din Paris, la Câmpulung Muscel, să vândă casa familiei sale, pe care a recăpătat-o după un proces lung de retrocedare. Acțiunea filmului (deși e mult spus acțiune) se concentrează în mare parte pe amintirile din copilăria lui Octav, care se declanșează odată cu imaginea micuței Ana, prietena sa din copilărie. Amintirile lui Octav devin tot mai vii și mai apăsătoare. Retrăiește clipele frumoase ale copilăriei, joaca cu prietenii, dar și drama familiei, boala mamei, relația cu tatăl său care o înșela cu servitoarea, moartea mamei sale.

Firul poveștii este axat și pe relația lui Octav cu Ana, o iubire neîmplinită și probabil și nemărturisită vreodată. Spiridon, interpretat exclelent de maestrul Victor Rebengiuc, este singurul prieten al lui Octav, rămas din copilărie. Fiul fostului îngrijitor al conacului, Spiri a trăit toată viața în „căsuța” de pe moșie și acum, împreună cu fiul său, are grijă de ce-a mai rămas din vechea și impunătoarea casă a familiei lui Octav. Cei doi retrăiesc momentele copilăriei și este încântător să-i vezi pe Iureș și Rebengiuc jucându-se cu trenulețele electrice.

Fără a vă da prea multe spoilere, pot să spun că filmul e despre nostalgia copilăriei, pe care toți am trăit-o și la care ne întoarcem uneori. E despre trecerea timpului și despre cum poți să-ți amintești de lucrurile esențiale, iubire, prietenie, întorcându-te la origini.

„Octav” e un film bun, care merită cu văzut, e un film românesc în care nu se înjură și nu se mănâncă ciorbă. Există totuși, o scenă, în care Octav mănâncă slănină cu ceapă și una în care apare într-un maiou alb, etichete ale cinematografiei autohtone.

Filmul este regizat de Sergiu Ioan Celebidachi. Pe lângă Marcel Iureș și Victor Rebengiuc, îi mai puteți vedea pe Alessia Tofan, Andi Vasluianu, Dana Rogoz și Adrian Păduraru.

SPUNE-TI PAREREA