O premieră pentru România! Prima companie cu capital românesc care deschide o unitate de producție în afara țării este din județul Bistrița-Năsăud. Este vorba despre compania TeraSteel, parte a Grupului TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din Europa Centrala și de Est.

La deschiderea TeraSteel Serbia a participat și președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan.

“Chiar dacă obișnuiesc să particip doar la inaugurările unor investiții la care am contribuit, de această dată am fost alături de o frumoasă echipă de tineri entuziaști din Bistrița, care vor dezvolta aici o unitate de producție ce va asigura necesarul de panouri sandwich cu polietilenă pentru Serbia, țările din fosta Iugoslavie, Bulgaria, Albania, Ungaria, sudul României și nordul Greciei. Felicit frumoasa echipă de la Bistrița care a făcut ca această investiție să fie una posibilă și vreau sa salut semnalul dat prin această investiție: România crește și se dezvoltă prin zona privată, iar statul român prin toate instituțiile sale ar trebui să susțină mai mult capitalul românesc! Felicitări și mult succes”, a spus președintele Consiliului Județean.

Grupul Teraplast a inaugurat, în Leskovac – Serbia, fabrica de producţie de panouri sandwich Terasteel. Cu o investiţie estimată la 11 milioane de euro, compania previzionează că anul viitor noua fabrică va produce şi va avea vânzări în valoare de peste 28 de milioane de euro.

Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie Teraplast, a declarat că a ales Serbia ca locaţie pentru dezvoltarea unei noi fabrici Terasteel pentru că aici este piaţa cea mai bună: “Este cea mai apropiată de noi, este ţara care va creşte foarte mult de acum încolo, care sperăm să intre cât mai repede în UE, fie în 2020, fie în 2022. Este ţara care va beneficia de fonduri de preaderare şi, ulterior, de fonduri UE, de care sperăm să beneficiem şi noi mai eficient decât am beneficiat în România, pentru că acum avem o experienţă mai mare”.

Fabrica din Leskovac va avea un echipament similar şi o capacitate de producţie asemănătoare cu cea din ţara noastră, de circa 2,2 milioane metri pătraţi de panouri sandwich pe an.

“Această fabrică, din cunoştinţele mele, este singura deţinută de o firmă românească în afara graniţelor ţării, după 1990. Cele de dinainte de 1990 erau fabricile statului român, dar ca iniţiativă privată este prima”, a mai spus Goia pentru ziarul Bursa. Terasteel Leskovac plănuieşte să exporte panouri sandwich în toate pieţele din regiunea Balcani, ţintind ţări precum Serbia, ţările din fosta Iugoslavie, Bulgaria şi Albania, iar ca pieţe secundare – Ungaria, sudul României şi nordul Greciei. Astfel, Serbia va avea un statut important pe piaţa de export în industria din regiune.

SPUNE-TI PAREREA