Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, a făcut, de mai multe ori, referire la „borcanul cu miere”, adică la bugetul public al orașului stațiune. Acesta i-a acuzat pe contestatari că vor să ajungă la banii publici și că acesta ar fi motivul declanșării unui Referendum de demitere a primarului. În realitate, lucrurile stau cu totul invers.

Felul în care a împărțit, în scurta perioadă de când e primar, bugetul public al orașului, ne arată că se crede pe propria lui moșie și că, deocamdată, doar un grup restrâns de prieteni, apropiații și susținători ai lui Ogâgău a avut de câștigat din banii contribuabililor.

După cum reiese din achizițiile publice făcute de Primăria Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău a cheltuit sume incredibile pe diverse „lucrări”, dar și produse: miliarde de lei vechi pentru proiectări, zeci de mii de lei cheltuiți pe piese auto, uși, obiecte sanitare sau materiale de construcții. De la contracte pentru servicii IT, până la geamuri și uși, aproape tot s-a cumpărat de la firme ale apropiaților lui Traian Ogâgău. Deocamdată, nu s-a făcut nicio sesizare la organele abilitate, în ceea ce privește cheltuirea banilor publici. Toate sumele și contractele de achiziții directe prezentate mai jos sunt publice, apar pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Administrația condusă de Traian Ogâgău a cheltuit SUME HALUCINANTE pentru studii de fezabilitate și consultanță. Interesant este că toți banii, aproximativ 900.000 de lei s-au dus către firme aparținând familiei avocatului Liviu Olariu, care oferă și consultanță juridică Primăriei Sângeorz-Băi. Din iunie 2016 și până în prezent, firmele ARHICRIS LOGISTIC SRL și INVESTMENT ASSISTANCE GROUP SRL (asociat unic Cristina Olariu) au oferit servicii de consultanță, studii de fezabilitate și proiectare în valoare totală de 840.000 de lei, plus TVA! Vorbim de studii pentru proiecte care nu s-au concretizat și care probabil nu se vor face niciodată! De exemplu, unul dintre proiecte este pentru școala de la Cormaia, care nu a primit finanțare pe PNDL 2, pentru că valoarea proiectului era mult prea mare! Trecând peste faptul că sumele plătite pentru aceste studii sunt extrem de mari, comparativ cu studiile plătite pentru lucrări similare de alte primării din județ, un semn mare de întrebare se ridică la documentația tehnică pentru o autorizație de demolare a unei clădiri. Achiziția pentru documentația tehnică privind demolarea a fost făcută în 11 aprilie 2017 și a costat 24.000 de lei.

Partea interesantă însă abia acum începe. Atribuirea documentației pentru autorizația de demolare s-a făcut în 11 aprilie 2017, dar fără a avea o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. De altfel, a existat, în iunie 2017, un întreg scandal legat de demolarea unei clădiri din Sângeorz-Băi, când consilierii PSD s-au opus acestui lucru. Traian Ogâgău a convocat mai multe ședințe de Consiliu Local pentru a aproba demolarea, dar o hotărâre în acest sens a fost luată abia în luna august.

Trecem mai departe, la următoarele achiziții, care arată cum Traian Ogâgău a „împărțit” serviciile și contractele Primăriei apropiaților și consilierilor săi.

În anul 2017, Primăria Sângeorz-Băi a cumpărat de la firma Andalex Smart, prin achiziție directă, pe SEAP, materiale de întreținere, chimice, sanitare, feronerie și electrice în valoare totală e 12.000 de lei. Firma în cauza este firma Mariei Ureche, cumnata consilierului PNL Cătălin Sfrengeu. Legătura dintre primarul Traian Ogâgău și Maria Ureche este una strânsă, edilul fiind nașul fiului ei.

Dacian Măgurean, prietenul, consilierul și confidentul primarului Traian Ogâgău, și-a primit și el partea leului sau o parte din „butoiul cu mniere”, cum îi place falnicului primar să spună. Dacian a încasat, prin firma sa, 353 Networks Professional SRL, nu mai puțin de 27.000 de lei. După cum reiese din achizițiile directe făcute, Traian Ogâgău a pus la punct, cu ajutorul prietenului său, un întreg sistem informatic de comunicare în Primărie, pe bani publici. A cumpărat routere, echipamente de rețea, prize, calculatoare, imprimante, consumabile.

Până și alimentele au fost achiziționate tot de o persoană apropiată lui Traian Ogâgău. S-au cumpărat, de la firma Fiadyflordom, din Sângeorz-Băi, diverse alimente, de la magazinul Adrianei Bob, care s-a aflat pe lista de consilieri locali ai lui Traian Ogâgău.

Încrengăturile cu firmele care vând produse la Primăria Sângeorz-Băi duc și la viceprimarul Virgil Dumitru. Deși inițial nu a fost agreat de Traian Ogâgău, Virgil Dumitru a intrat repede în grațiile edilului, care și-a dat seama că poate fi un ajutor de nădejde, foarte săritor în multe cazuri, chiar și atunci când primarul își aruncă chiștoacele pe jos. Afacerile se fac în familie, în marea familie a sângeorzenilor. Așa se explică probabil faptul că Primăria Sângeorz-Băi a cumpărat piese auto și accesorii pentru vehicule în valoare de 27.000 de lei de la SC TYNCONFORT WORK SRL, firma lui Tinu Dumitru, nimeni altul decât fratele lui Virgil Dumitru, adept al sloganului „Împreună reușim”.

Florin Șpaimoc (șofer) s-a aflat și el pe lista consilierilor PNL ai lui Traian Ogâgău, la alegerile din anul 2016. Și se pare că nu l-a susținut degeaba pe primar. Tatăl lui Florin Șpaimoc deține o firmă, care se numește Popasul Gării. Ați ghicit, nici nu era prea greu: firma Popasul Gării a încasat bani frumoși de la Primăria Sângeorz-Băi, de la venirea lui Ogâgău la cârma orașului. S-au cumpărat, de la firma respectivă, zeci de produse, de la o „Cascadă Primărie”, în valoare de 1900 de lei, până la perii de WC, coșuri de gunoi, yale pentru uși, mopuri, baterii, prelungitoare, robineți, ciocane, saci de gunoi și multe alte produse.

Alexandru Lazăr, patronul firmei Lex Fenster este un prieten bun al lui Traian Ogâgău. După rețeta prezentantă mai sus, Primăria a cumpărat de la Lex Fenster produse în valoare de 30.000 de lei, constând în tâmplărie PVC și termopan.

EXTRAVAGANȚĂ DE PRIMAR LIBERAL! Cușcă de câine cât casa unor necăjiți!

Credeați că asta e tot?? Nici pe departe. Deși a avut puțin timp la dispoziție, după cu tocmai el a spus de mai multe ori, primarul Traian Ogâgău a tras tare la achiziții directe și avem dovada că în Primărie se lucrează pe brânci. Daar, în același timp, avem parte de niște coincidențe cel puțin stranii. De exemplu, achiziția unor materiale de construcții din bani publici parcă pușcă la boloboc cu unele lucrări pe care Traian Ogâgău le-a făcut la Casa de Hodină, locul său de relaxare din Sângeorz-Băi. Așa se face că Primăria a cumpărat, în iulie 2017, mai multe materiale electrice. Și nu vorbim aici de câteva prize, ci de materiale în valoare totală de 48.000 de lei! Coincidența face ca în aceeași perioadă, mai mulți electricieni au fost văzuți efectuând lucrări la Casa de Hodină. Și nu vorbim de montarea a 2-3 prize, ci de lucrări de anvergură, cu utilaje.

Coincidențe stranii s-au întâmplat și în septembrie 18-19 septembrie 2017, când Primăria Sângeorz-Băi a achiziționat, de la Sălăuța Construct, mai multe materiale de construcții, printre care plasă sudată, corniere, plăci de ciment. În aceeași perioadă, cu muncitori de la Primărie, probabil în timpul programului, s-a ridicat o uriașă CUȘCĂ de CÂINI la CASA de HODINĂ! Primul obiectivul important finalizat în administrația Ogâgău e realizat, după cum probabil ați ghicit, din lemn, cu corniere, plăci de ciment și plasă sudată. Pozele de mai jos sunt edificatoare și ne arată că primarul Traian Ogâgău nu a mințit și că, într-adevăr, la Primărie se lucrează non-stop!

Nici consilierii locali ai Partidului Național Liberal nu par a fi foarte dezinteresați de bunul mers al Primăriei, care se pare că le aduce și lor beneficii, de la terenuri concesionate, până la despăgubiri pentru terenuri pe care le au de recuperat de la Primărie.

Modul în care administrează orașul, dar mai ales felul în care cheltuie banii publici, arată fără echivoc că Traian Ogâgău nu este deloc un bun administrator sau un bun gospodar, ci a rămas un afacerist, dedicat propriilor interese, care și-a consolidat câteva grupuri de aghiotanți, cu care împarte bugetul Sângeorzului. Este inadmisibil ca o primărie să împartă banii oamenilor firmelor conduse de susținătorii și prietenii primarului, să se cheltuie peste 200.000 de euro, cu dedicație (adică atribuire directă, pentru a nu se înțelege altceva), pe studii și consultanță (suma reprezintă jumătate din bugetul Sângeorzului pentru investiții), în timp ce se ratează proiecte extrem de importante, care puteau fi finanțate din fonduri guvernamentale. Toate astea se întâmplă în timp ce primarul Traian Ogâgău, demascat de sângeorzeni, se scuză că nu sunt bani pentru investiții. Judecând după felul în care s-au cheltuit banii, un slogan mai potrivit pentru Traian Ogâgău și prietenii lui ar fi „Împreună împărțim!” sau „Împreună risipim!”.

 

SPUNE-TI PAREREA