Norbert Debreczenyi, un tânăr de doar 22 de ani din județul nostru se remarcă în rândul fermierilor cu o altfel de cultură, dovleci uriași. Vorbim de un soi de dovleac specific american, Atlantic Giant, ajuns și în Cartea Recordurilor, care se găsește încă de anul trecut și în Comuna Miceștii de Câmpie, în satul Fântânița.

Tânărul fermier a început de anul trecut să planteze dovlecii pe propriul teren, în jur de 500 metri pătrați și aceștia au crescut, unii cu un diametru de peste 1 metru si cu o greutate de peste de 50 kg. Acum după doi ani de experiență tânărul are și semnițe de vânzare pentru doritori, 60 de semințe costă 20 de lei.

„Am început să cultiv acești dovleci giganți de anul trecut. Am fost impresionat de mărimea lor, de aceea am pus și anul acesta, pe o suprafața de 5-6 ari. Eu lucrez în total circa 6 hectare, culturile predominante fiind grâul, porumbul, ovăzul. Cu dovlecii am vrut să încerc și altceva, să ies puțin în evidență cu o cultură mai neobișnuită să spunem pe la noi. Semințele le-am cumpărat anul trecut de la cineva din Sibiu, sunt din străinătate. Acum am început să recoltez și să am și eu semințe”, a declarat pentru StiriAgricole.ro, Norbert Debreczenyi.

Originar din Statele Unite, soiul de dovleac cultivat la Fântânița nu este un soi comestibil, deci nu e folosit în consumul uman, nici la copt, nici în diferite plăcinte, dar cu miezul de peste 10 cm este un furaj ideal pentru animale. Totuși datorită dimensiunilor, acest soi se regăsește frecvent în grădinile pasionaților de dovleci giganți. Recordul mondial pentru cel mai mare dovleac din lume este deținut de un cultivator elvețian, Beni Meier, al cărui dovleac a cântărit nu mai puțin de 953,5 kg, iar precedentul record mondial a fost deținut de un american, cu un dovleac de 911 kg.

Plantarea dovlecilor uriași se realizează primăvara, în general în luna aprilie, după ce trece de perioada rece. „Ca distante eu i-am plantat la 3×3 metri, punand 3 seminte la fiecare cuib. Le-am săpat, le-am prăsit de 3 ori și cam atât”, a declarat Norbert Debreczenyi .

Conform agrointel.ro perioada de vegetație a acestor dovleci, mai mari și de 10 ori față de bostanii obișnuiți, este de circa 125 de zile.”Aceștia au culoarea gri-gălbui, iar miezul este galben. Atlantic Giant se recoltează de regulă, toamna târziu”, specifică publicația de profil.

Mai multe detalii aici.

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA