Albert Nandor a ajuns în Bistrița în după-masa zilei de joi, 28 septembrie. Și nu oricum. Cu bicicleta, după ce a plecat din Londra în 1 iunie, a străbătut 19 țări, pedalând 6000 de kilometri. A ajuns în Bistrița la un prieten de pe “couchsurfing”, unde a dormit peste noapte. De altfel, în mare parte din expediția sa, începută în urmă cu 4 luni, a înnoptat la oameni din diferite țări, cunoscuți în mediul virtual, pe celebra aplicație “couchsurfing”.

Ne-a povestit, în timp ce ne uitam la meciul Stelei cu Lugano și beam bere Chișinău, aventura sa.

“În 1 iunie am plecat din Londra, unde am lucrat ca chef în ultimii ani. Am zis să vin acasă și să iau și bicicleta cu mine”, povestește Albert, care și-a denumit expediția “Take The Long Way Home’. În drumul său lung spre casă, Albert Nandor a vizitat 19 țări. Mi le-a enumerat pe toate: Anglia, Franța, Belgia, Luxemburg, Germania, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Ucraina și România.

Tânărul în vârstă de 23 de ani și-a cumpărat o bicicletă Genesis, scoțiană, model 2017, pe care a dat 1250 de lire și echipamente de ultimă generație, de la îmbrăcăminte, cort, rucsac, aragaz, până la laptop, cameră Go Pro și baterii solare. “Am 50 de kilograme pe bicicletă, plus greutatea mea. Este o bicicletă foarte bună”, spune Nandor, care a pedalat, în medie, 100 de kilometri pe zi.

Aventuri a avut multe, ar putea povesti zile în șir peripețiile prin care a trecut. “În Norvegia, bicicleta a intrat în lac, cu tot cu echipamentul. Am sprijinit-o lângă un copac, am vrut să fac o poză și am văzut cum se duce în lac și se scufundă. Am sărit după ea ca în filme. Din fericire, deși au intrat la apă, aparaturile nu s-au stricat”, povestește Nandor.

Cea mai scumpă țară în care a fost este Norvegia, țara în care a fost și cel mai greu de pedalat. “Pedalezi tot în jos, în sus, în jos, în sus. Am plănuit să fac 300 de kilometri în 3 zile și i-am făcut în 6 zile”, spune acesta, referindu-se la diferențele de nivel din țara scandinavă.

Tânărul a cheltuit aproximativ 1000 de euro în cele 4 luni în care a vizitat cele mai frumoase locuri din Europa și a cunoscut oameni faini. A dormit în cort (uneori la minus 3 grade), la persoane cunoscute pe couchsurfing, dar și la hoteluri. “Eu nu cred în depresie, pe bicicletă ești liber, nu-ți pasă de probleme, decât unde mănânci și unde bei apă. Am Facebook, vorbesc cu prietenii, mi-am făcut mulți prieteni în întreaga lume. La cine am stat, m-am simțit bine, le-am gătit și eu un gulaș, o ciorbă. În Tallin, le-am gătit mămăligă, pentru că erau vegetarieni”, spune tânărul, care astăzi ajunge acasă, în Lunca Mureșului (județul Alba), unde va fi așteptat de primăriță, de familie și de mulți tineri.

În următoarea perioadă, Nandor va sta acasă, unde vrea să se ocupe de copiii orfani, să le doneze biciclete. “Am adunat bani, donații, pentru a cumpăra biciclete pentru copii orfani. O să adun și biciclete stricate, le repar și le donez”, spune Nandor, care a deschis un cont unde se pot dona bani pentru această cauză.

Albert Nandor a stat o noapte în Bistrița și a doua zi a pornit la drum. I-am făcut un scurt tur al orașului și a urcat cu liftul în turnul Bisericii Evanghelice, fiind impresionat de panoramă. A adăugat orașul nostru în lungul șir al celor vizitate în ultimele 4 luni, ne-a arătat kilometrajul electronic, ajuns la 6405 la plecarea din Bistrița și a plecat la drum. Își va petrece Crăciunul acasă, după 4 ani și, probabil, îl va vizita o fată din Belarus, pe care a cunoscut-o în Varșovia și pentru care a mers apoi în Lviv, să o vadă.

SPUNE-TI PAREREA