Conform prognozelor Administrației Naționale de Meteorologie vremea în următoarele trei luni, se va încadra, în general, în limitele normale ale perioadei, dar precipitațiile vor fi excedentare.

Luna octombrie va avea valori peste normalul climatologic al perioadei, în sud, sud-est și local în vest, și apropiate de normal în rest, precipitațiile totale vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale, cu excepția regiunilor centrale, vestice și estice, unde local acestea vor avea o tendință spre excedent, spun specialiștii ANM.

Luna noiembrie aduce temperaturi medii ce se vor situa peste normalul climatologic în sud, sud-est și local în vest, și vor fi apropiate de normal în restul regiunilor. În condițiile în care media multianuală a lunii este de 3,8 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei și Transilvaniei (între zero și 5 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 8 grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea. Cantitățile totale de precipitații se vor situa, în general, în limite normale în cea mai mare parte a teritoriului. Acestea pot fi excedentare în regiunile centrale, adică peste norma stabilită la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Oltenia (până la 81 l/mp), Maramureș (până la 77 l/mp) și Crișana (până la 63 l/mp). La polul opus se află Moldova, cu cantități de apă cuprinse între 23 și 36 l/mp.

În luna decembrie temperaturile medii ale aerului vor fi cuprinse în limite apropiate de mediile multianuale, stabilite prin măsurători de specialitate, la—0,8 grade Celsius, în majoritatea regiunilor, local mai ridicate decât acestea în sud-estul țării.Astfel temperaturile medii vor fi cuprinse între —5 și zero grade Celsius, în Moldova și Transilvania, respectiv între zero și trei grade Celsius, în Dobrogea. Precipitațiile totale vor fi local excedentare în regiunile centrale și sudice, și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor, pentru decembrie, de 44,8 l/mp.

În zona Maramureșului, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 92 l/mp, în Oltenia la 87 l/mp, în Banat și Crișana (până la 70 l/mp), iar în Dobrogea și Moldova, cel mult 40 l/mp.

SPUNE-TI PAREREA