Colegiul Național „Liviu Rebreanu” are cea mai modernă bază sportivă din oraș, care include și un teren de iarbă. Modernizată cu peste 7 milioane de euro, baza sportivă de la CNLR este restricționată publicului larg. Directorul colegiului, Suzana Gălățan, a explicat într-un interviu pentru Sportul Bistrițean, condițiile în care se poate folosi terenul.
„Baza sportivă este finalizată. E funcțională. O folosim de la 8.00 la 15.00 cu elevii școlii și câteodată și de la 7.00. În sala mică intră copiii până la a 5-a iar în sala mare intră cei de la a 5-a până la a 12-a. Iar terenul cu gazon este folosit de profesorii de sport atunci când au jocuri de echipă”, a spus Suzana Gălățan.
Aceasta mai spune că există porți mobile pentru terenul de iarbă și că au fost comandate coșuri de baschet. „Iarba a fost pusă destul de târziu, la începutul lunii mai. O lună de zile n-a fost voie să intrăm, ca să prindă rădăcini. De la 1 iunie le-am dat voie copiilor să intre pe gazon și de atunci intră cu toții. Noi nu avem voie să folosim terenul respectiv pentru a-l închiria echipelor care vor să joace fotbal. Investițiile pe fonduri structurale, legile, nu ne permit 5 ani să facem activități economice și nu putem închiria nimic”, a mai spus Gălățan, întrebată de ce nu a fost folosit terenul de iarbă pe timpul verii.
Pista de atletism poate fi folosită de oricine, în timp ce terenul de iarbă nu. Explicația directorului este că iarba se strică și că sunt destul terenuri sintetice în oraș.
„Nu pe iarbă, doar pe pistă. Cred că ni se cere un pic prea mult de la scoală. Dacă ar fi baza mea personală și aș avea firmă de pază ca să supraveghez lucrurile aș lăsa cu drag pe toată lumea. Nu vreau să fiu rea și să spun că n-aș vrea să fie folosit de fiecare cetățean al Bistriței. Cu mare drag, dar atâta timp cât se păstrează. Nu avem intrumentele de supraveghere puse la punct ca să facem acest lucru. Și suntem în faza de garanție, mai avem de reparat în două locuri, că ține puțină apă”, a mai spus Gălățan.
Aceasta a mai explicat că gazonul este foarte sensibil. „Cred că l-ați văzut, peste vară a fost destul de palid. Pentru că a fost foarte cald. Primul start nu a fost destul de gras. Până a pătruns rădăcina ca să-și tragă un pic de sevă…Ați văzut că în momentul în care a venit ploaia naturală altfel s-a dezvoltat.. Dar atunci când plouă, iarba e udă. Nu poți intra dacă iarba e udă. După ora de sport copilul are matematică. Nu putem ține copiii uzi!”, a mai spus directorul pentru Sportul Bistrițean.