În urma mediatizării în presă a unui caz grav privind pagubele lăsate în urmă de furtuna puternică de duminică, 17 septembrie, reprezentanții de la nivel județean s-au mobilizat și au făcut o vizită la blocurile de pe strada Aviator Mihai Berbecariu, unde o femeie care tocmai a născut, și familia ei, au rămas fără acoperiș și fără tavan la sufragerie.
La fața locului au ajuns prefectul județului Bistrița-Năsăud Ovidiu Victor Frenț împreună cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud Emil Radu Moldovan. Împreună cu ei, au fost chemați și reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Constructii, ISU și compartimentului tehnic al primăriei municipiului Bistrița pentru a putea depista cauzele distrugerilor.
Iată comunicatul integral remis de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud:
Prefectul județului Bistrița-Năsăud Ovidiu Victor Frenț împreună cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud Emil Radu Moldovan au fost să vadă stadiul parcurgerii etapelor, în vederea remedierii efectelor nefaste ale furtunii din 17 septembrie, în unele dintre locurile cele mai afectate de calamități printre care și blocul din strada Aviator Mihai Berbecariu, inclusiv apartamentul familei Doru și Ana Tudurachi rămas fără acoperiș. Prefectul județului Bistrița-Năsăud Ovidiu Victor Frenț a chemat la fața locului reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Constructii, ISU și compartimentului tehnic al primăriei municipiului Bistrița pentru a putea depista cauzele distrugerilor majore, dincolo de condițiile meteo severe din 17 septembrie, precum şi soluțiile de remediere și evaluarea pagubelor.
În aceeași ordine de idei subprefectul județului Ciprian Ceclan-Oprea a inspectat, însoțit de șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență Bistrița Irinel Rad, locuințe afectate de furtună din cartierul Unirea și din apropierea municipiului Bistrița.
Din seara zilei de duminică s-au început localizarea, estimara și apoi evaluara pagubelor și centralizarea lor la nivel de comună și mai departe la Instituția prefectului, la nivel de județ și de aici la guvern.
Pentru că au fost mai puține și mai ușor de valorizat, pagubele la obiectivele socio-economice și culturale au fost finalizate mai repede și ieri, conform Hotărârii de Guvern nr. 673 din 21.09.2017, a fost acordată suma de 1.055.000 lei, pentru achitarea unor cheltuieli urgente în vederea înlăturării efectelor furtunii din data de 17.09.2017.
După cum se vede și din teren, acum continuă să se lucreze la evaluarea pagubelor făcute cetățenilor urmată de celelalte etape legale. Dincolo de ajutorul guvernamental, cel local și privat, rămân și ele un mod fericit de ajutor în situații limită.
Dincolo de fenomenele atmosferice aducătoare de necazuri, care trec și revin și lovesc uneori aproape sfidând orice logică, autoritățile statului, centrale și locale, caută să-și împletească eforturile ca să ajute oamenii afectați de calamități să poată să revină la normalitate.