Am vizitat astăzi apartamentul distrus de furtună al unor bistrițeni care locuiesc pe strada Aviator Mihai Berbecariu, la „blocurile noi“. Adică un complex de blocuri construite relativ recent, de aproximativ 12 ani. În apartament am găsit o imagine dezolantă a unui dezastru la care nu se aștepta nimeni: mobilierul și câteva lucruri personale îngrămădite pe casa scării, obiecte împrăștiate pe jos, ploaia abundentă care curgea prin plafon și se împrăștia zgomotos pe folia de plastic întinsă peste parchet. Din ceea ce acum câteva zile era o sufragerie, azi au rămas doar patru pereți și un geam. Tavanul a fost smusl de vânt, lăsând să se vadă structura fragilă pe care a fost construit.
Pe o etajeră mutată pe casa scării rămăsese așezată la locul ei, coronița unui copil de școală. Ana, mama, e însărcinată în luna a noua și peste câteva ore urmează să nască al doilea copil.
Apartamentul era căminul ei și al familiei sale, soțul, un copil de nouă ani și cel care e pe drum. Cu toții au rămas sub cerul liber după ce acoperișul a cedat vântului puternic de duminică, 17 sptembrie, când o furtună cumplită a măturat județul.
Familia Tudurachi a plătit pe apartament 50 000 de euro, o sumă enormă pentru care a luat un credit ipotecar. Evident, creditul are o dobândă, așa că suma plătită în final va fi mult mai mare. Ana Tudurachi spune că atunci când au cumpărat apartamentul li s-a spus că e ultimul din bloc, deși, ulterior, au aflat că nu e așa. A fost o strategie a vânzătorului pentru a scăpa de apartamentele de la ultimul etaj.

Apartamentul are o asigurare, dar demersurile pentru obținerea unei despăgubiri sunt foarte greoaie și durează foarte mult. Până atunci, apa se infiltrează în pereți, în parchet și nimeni nu are ce să facă. Cei doi soți privesc dezolați cum totul se distruge sub ochii lor, pe banii lor.

În cele câteva zile care au trecut de la dezastru, nimeni nu a trecut pe la apartamentul distrus să vadă ce s-a întâmplat. Și aici nu mă refer la jurnaliști și cameramani, ci la oameni din Primăria Bistrița, reprezentanți ai firmei care au construit blocul, cei care au dat avizele și autorizațiile de construcție și cei care au pus în vânzare apartamentele.
Rămășițele plafonului arată clar că aceste blocuri sunt construite pe o structură extrem de fragilă care te miri că nu a cedat și la un vânt mai slab. O grămadă de construcții noi din Bistrița sunt pur și simplu niște încropeli din carton, niște „castele din cărți de joc“ construite de unii în batjocură, pentru propriul profit. Sunt apartamente pentru care oamenii au plătiti bani grei și achită rate până la adânci bătrâneți, trăind între patru pereți prin care auzi și ce vorbesc vecinii în șoaptă.
Putem spune, fără să greșim, că oamenii care fac aceste afaceri imobiliare sunt un fel de grupare infracțională și ceea ce fac ei se numește crimă organizată. Construiesc din materiale ieftine, fără să le pese de siguranța locatarilor, și vând apartamentele la prețuri exorbitante. De fapt, multe blocuri „noi“ sunt un fel de ghetouri „de lux“, care ar arde în două secunde în cazul unui incendiu, s-ar prăbuși rapid la un cutremur și, cum s-a dovedit duminică, sunt duse de vânt la prima vijelie mai puternică. Au obținut autorizații de construcții doar ei știu cum, au construit 8 etaje unde aveau proiect pentru 6, au fentat tot ce se putea fenta doar pentru profit.
Partea proastă este, după cum spuneam și într-un alt material, fenomenul de duminică a fost doar un „demo“ și meteorologii au anunțat de mult că vremea o va lua razna, că astfel de fenomene extreme vor fi tot mai dese și mai puternice. Chiar și ignorând acest avertisment, Bistrița-Năsăud este o zonă nordică, cu multe precipitații, cu temperaturi scăzute și fenomene specifice, așa că, în general, construcțiile trebuie să fie trainice. Niciun constructor, niciun inginer, niciun specialist care dă autorizații de construcții nu și-ar clădi o astfel de locuință, din materiale atât de fragile.

În altă ordine de idei, mi s-a părut cumplit de tristă situația de azi, când problema acestei familii a fost discutată în Consiliul Local și răspunsul a venit cât se poate de sec: s-au centralizat niște date care vor ajunge la Guvern și, într-o ședință, se va decide cine și cât primește despăgubiri. Mi-am dat seama că oricât ai munci, oricât te-ai strădui pentru tine și pentru familia ta, oricâte taxe ai plăti la stat, mereu vor veni aceste răspunsuri seci și pline de nepăsare cu privire la problemele tale… Vei plăti mereu în plus dacă vrei educație de calitate, dacă vrei servicii de sănătate, dacă vrei să trăiești în siguranță… Vii acasă de la muncă și vezi la televizor știri despre cum banii tăi, din taxe și impozite, sunt sorbiți de „gaura“ neagră a șpăgilor și comisioanelor împărțite de cei care construiesc fără chibzuință și cei care dau autorizații fără măsură. Și, dacă ai ghinion, s-ar putea să ți se întrerupă curentul și acoperișul tău din sufragerie să fie luat de vânt.
…………………………………………………………………………………………….
O mamă care ar trebui să își pregătească un pătuț și un cămin cald pentru copilul care vine pe lume, privește cum îi plouă în ceea ce până acum reprezenta „acasă“. Între timp, cei care s-au îmbogățit peste noapte din vânzarea de apartamente proaste la prețuri mari, stau confortabil în casele lor, pentru care nu ar folosi niciodată materiale de o calitate atât de deplorabilă.

SPUNE-TI PAREREA