Duminică am profitat de una dintre ultimele zile călduroase ale sezonului și eram în curtea din spate, alături de niște prieteni, la un picnic. Stăteam pe șezlonguri și am văzut că încep să apară câțiva nori. Am intrat o clipă până în casă și când m-am întors m-a surprins faptul că norii se adunau cu repeziciune și cei câțiva norișori de la orizont s-au transformat în mai puțin de două minute într-o perdea întunecată care înainta spre noi. Evident, a venit și remarca însoțită de râsete că „vine ploaia de la Cluj“. În câteva clipe, vântul a început să sufle cu putere și obiectele zburau în toate părțile. Abia am reușit să urcăm scările până în casă, simțind că suntem luați de vijelie. Când ne-am aruncat ochii pe geam, garajul era dus… a mai rămas din el un morman de moloz. Mai târziu, am realizat cu un fior de groază că, uneori, când mai organizam picnicuri cu grătare în grădină, noi și copiii obișnuiam să ne adăpostim în garaj atunci când venea ploaia.
Totul s-a întâmplat atât de repede și noi am avut doar de intrat din curte în casă… alți oameni se aflau în oraș, în parc, pe drumuri.
După ce vântul s-a potolit, au început să curgă informațiile de la ISU: drumuri blocate, acoperișuri smulse… Când am primit mesaje despre oameni loviți de copaci mi-am dat seama că lucrurile încep să devină grave. Mai târziu, a venit și o alertă meteo de COD PORTOCALIU, care ne spunea câte ceva despre intensitatea fenomenelor meteo, dar mai conținea o precizare importantă pe care nu o mai văzusem până acum în mesajele de avertizare:

„Având în vedere avertizările de cod galben și cod portocaliu de vijelii și vânt puternic, recomandăm cetățenilor din județele vizate, ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate“.

Sunt mereu la curent cu alertele meteo și am pe telefon aplicația de la DSU prin care primesc tot timpul alerte privind codurile specifice fenomenelor meteo, cu câteva ore înainte sau chiar cu cel puțin o zi. Uneori nu se adeveresc, dar, de regulă, le iau în serios și mereu mă gândesc că nu e cazul să pornesc de acasă cine știe unde când e pericol de furtuni și vijelii. De data asta nu am primit nimic. Am înțeles că subprefectul județului ar fi primit o avertizare de cod galben cu puțin timp înainte de furtună și nu a considerat necesar să o facă publică… Treaba asta cu alertarea și pornirea sirenelor a fost un prilej pentru unele ziariste din Bistrița să-și scoată, încă o dată, la interval pozele sexi cu machiaj de clubbing pentru a-și arăta cu înfocare revolta față de autoritățile din partea cărora am fi putut să murim cu toții. Dar lucrurile sunt puțin mai complicate de atât și eu sunt sigură că și dacă am fi primit alerta meteo, și dacă ar fi pornit sirenele rezultatul ar fi fost același.

După cum subliniau și alți oameni din presă, puțin mai temperați și mai realiști, mă întreb și eu câți dintre noi suntem pregătiți în mod real cu un kit de supraviețuire în caz de calamitate și câți dintre noi ne dăm seama cam ce ar însemna să fim deconectați de la energie electrică, gaz și apă potabilă, pe termen nelimitat? Informațiile despre acest „rucsac de evacuare“ sau „kit de urgență“ ne-au parvenit și nouă, presei, în anii anteriori din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ISU, în cadrul unor diverse campanii de informare și prevenire, cum ar fi Nu Tremur la Cutremur. Evident, astfel de informații de bază privind pregătirea populației pentru eventuale dezastre naturale sau alte calamități nu au nici măcar mică parte din audiența unor știri de senzație din genul „fake news“.

Am remarcat în ultimii ani o „cancan-izare“ a știrilor meteo cu titluri gen: „vine URGIA“, „va fi PRĂPĂD“, „pericolul este IMINENT“, „vreme APOCALIPTICĂ“ și acest lucru devine periculos atunci când chiar se anunță ceva grav privind vremea. E adevărat, este și vina publicațiilor care fac orice pentru a atrage vizitatori pe site-urile de știri, dar aceast apetit exgerat pentru senzațional este o caracteristică a oamenilor de astăzi. Pentru mulți, singurul scop al vieții este distracția și trăirea clipei, un „roller coaster“ continuu, cu filmulețe cutremurătoare sau amuzante pe facebook și pe youtube. Nimic nu-i mișcă, nimic nu-i impresionează, nimic nu-i alertează… În multe cazuri, nu mai există compasiune sau umanitate, nu mai există emoții reale, există doar filmulețul acela făcut cu telefonul pe care trebuie să îl arăți prietenilor din listă.

În cele câteva zile premergătoare furtunii de duminică, țin minte că, răsfoind presa online, am văzut câteva titluri „cutremurătoare“ privind „uraganul“ care va ajunge în România și le-am ignorat, fiind sigură că sunt niște tâmpenii scornite pentru audiență. Și chiar duminică dimineața am dat peste această postare stupidă care mi-a atras atenția și mi-am zis uite cu ce își mai ocupă timpul unii…

uraganul prostiei

Dovadă că e cam greu să mai faci diferența dintre o informare serioasă și știrile false care se propagă în mediile de socializare.
După trecerea micului „uragan“ care a lăsat în urmă mai multe victime, pagube materiale și o mare parte din populație fără curent electric (a fost un fel de „demo“ care ne-a dat de gândit și ne-am cam făcut o idee despre ce ar fi și ce ne-am face în cazuri mult mai grave), a apărut pe facebook acea aplicație „safety check“. Evident, mulți s-au grăbit să își dea „check“ deși era evident pentru toată lumea că erau în regulă, pentru că mai postaseră în prealabil câte ceva pe facebook, prin urmare, erau vii și aveau curent electric.
Alții s-au gândit că această aplicație e un loc de glume și discuții prostești așa că au început să posteze tot felul de mesaje lipsite de orice haz, dovadă că siguranța și viața sunt pentru unii o glumă proastă.

 

Sunt sigură că autoritățile județului sunt total nepregătite în cazuri de urgență și când mă gândesc acel SMS cu avertizarea de cod galben îmi imaginez un oarecare reprezentant al Prefecturii, la o bere sau la un fotbal cu prietenii, făcând glume pe tema asta. Mulți au spus că o avertizare nu ar fi oprit vântul, nu ar fi împiedicat ruperea copacilor, avariile la acoperișuri și mașini. Cu siguranță, dar probabil dacă populația primea cu câteva ore înainte acele precizări privind recomandarea de a nu ieși din casă și a-și lua măsuri de siguranță, măcar o parte din oameni ar fi luat lucrurile în serios. Sau, cel puțin, autoritățile erau cu conștiința împăcată. În rest, nu pot să spun că ISU Bistrița-Năsăud, Poliția sau jandarmeria nu își fac treaba și adevărul este că am publicat de zeci și sute de ori avertizări și recomandări privind protecția împotriva incendiilor din locuințe, incendiilor de vegetație, ghinionului de vineri 13, recomandări privind mersul pe munte, avalanșele, circulația pe drumuri cu viscol și zăpadă șa.m.d., pe care oamenii le ignoră cu nonșalanță.

Pe de altă parte, este cel puțin ciudat că, acum câteva zile, au existat niște știri în presa națională privind apropierea unui fenomen meteo extrem, dar directorul ANMH a dat asigurări că nimic grav nu se va întâmpla:

11 septembrie Antena3. Ciclonul care a devastat o parte a Italiei se îndreaptă către România. Este adevărat, intensitatea acestuia a scăzut, dar întreaga ţară va fi cuprinsă de ploi şi vânt puternic. Avertizarea meteorologilor este valabilă până mâine seară. În acest interval vântul va sufla cu rafale de până la 60 de kilometri la oră.12 sept EVZ. Directorul ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie) a vorbit despre ciclonul care se îndreaptă spre România. Aceasta a declarat că deşi este un uragan foarte puternic şi de propoţii mari, nu va ajunge în România.

Se vor simţi doar efectele acestuia, adică vom avea câteva zile cu temperaturi instabile şi ploi mai accentuate, cu intensificări temporare ale vântului, rafalele ajungând la 40 – 50 de km la oră.

„Ciclonul de deasupra Italiei se îndreaptă spre România, dar nu ajunge. Vom rămâne la extrema cu precipitații abundente, dar vom fi influențați. Am vorbit despre o modificare a vremii în urmă cu două săptămâni, a fost prognozată această schimbare, nu este foarte importantă din punct de vedere al precipitațiilor. Am avut două zile cu temperaturi de vară. Vom avea furtuni, descărcări electrice.

Concluziile mele sunt că, pe lângă alertarea din timp a populației cu recomandări specifice gen „nu ieșiți din casă“, ar trebui să avem o educație mai sănătoasă privind situațiile de urgență și să ne dăm seama că siguranța și supraviețuirea nu sunt un subiect de glume proaste pe facebook.

SPUNE-TI PAREREA