Jumătate din județ a rămas aseară, fără energie electrică, din cauza vijeliei. Mai multe acoperișuri de case, dar și de blocuri din Bistrița au zburat și două persoane au murit. Un bărbat de 57 de ani și-a pierdut viața după ce un copac a căzut pe el în Parcul Municipal. După 20 de ore, 30.000 de locuințe din județ sunt tot fără energie electrică. Electrica cică lucrează cu toate efectivele, dar nu se știe când va rezolva problema. Astea sunt fapte brute.
Nuanțată, realitatea e că, în caz de dezastre, suntem vai de capul nostru! Noroc că n-a suflat vântul mai tare, că se bloca județul pe perioadă nedeterminată. În urmă cu ceva vreme, vorbeam cu un prieten despre ce s-ar întâmpla în caz de un cutremur major. Ca simpli chibiți în dezastre, ne-am dat seama că multe blocuri s-ar face praf, în primul rând, pentru că pereții de rezistență au fost demolați pentru a-și face bistrițenii livinguri. Apoi, alte blocuri n-ar rezista pentru că marii bișnițari ai orașului, deveniți constructori peste noapte, au construit după cum i-a tăiat capul, n-au respectat proiecte și unii au construit fără autorizații. Primăria are serviciu de urbanism, dar degeaba. În al treilea rând, ne-am dat seama că autoritățile ar fi nepregătite pentru astfel de evenimente.
Ei bine, credincioși cum suntem, ne-a ferit Dumnezeu, deocamdată, de un cutremur, dar ne-a dat o vijelie ușoară. Care ne-a arătat că suntem pe nicăieri. Toată lumea are lipit de mână un telefon, dar populația nu se poate alerta în timp util. Ba mai mult, după ce, în fiecare săptămână ne-au sunat sirenele de avertizare în cap, duminică, când era stare de alertă, au tăcut. De ce nu au fost folosite nu ne-a explicat nimeni foarte clar, nici măcar în conferința pe care Prefectura a organizat-o astăzi. Probabil miercurea viitoare, când va fi soare și cald, sirenele vor suna din nou.
Tot la conferința organizată la Prefectură, am aflat că acoperișurile care au picat de pe blocuri la furtuna de ieri nu aveau autorizație de construcție. Aici, ca simplu cetățean fraier care am fost nevoit să umblu două zile pe ruta Primărie-Poliție Locală-Primărie-Poliție-Locală, pentru a obține autorizația de a-mi pune un amărât de abțibild pe ușa de la magazin, mă întreb cum este posibil să-ți pice în cap acoperișul fără autorizație de construcție. Dar poate că, acum, după ce li s-au mărit salariile, cei responsabili vor aborda cum trebuie această problemă și o vor rezolva până la următoarea ploaie.
Electrica, acest serviciu care, în ultimii 20 de ani, a fost un fel de stat în stat în România, pentru simplul fapt că a deținut monopolul. Și românii au stat, ca proștii, la mâna lor. De exemplu, dacă nu-ți plătești factura și îți taie curentul, trebuie să dai aproximativ 200 de lei pentru reconectare. Pentru marele efort de a veni un om de-al lor să te deconecteze de la tablou și apoi să te reconecteze. Da, mă, chiar sunt oameni angajați să facă treaba asta și tu plătești 200 de lei. Dacă, în schimb, au ceva lucrări, te lasă fără curent când ți-e lumea mai dragă fără să te anunțe. Nu contează că unii oameni, consumatorii lor, pierd bani, trebuie să oprească producția sau li se alterează alimentele. Acum, în situația de criză, Electrica își arată limitele. Reprezentanții companiei ne-au spus, în aceeași conferință de presă de la Prefectură, că nu se știe când se vor remedia problemele și că lucrează cu toate efectivele pentru a rezolva problemele. E bine, totuși, că nu ne trec pe facturi lucrările de reparații, deși n-ar fi exclus.
Totuși, e bine că ne-a informat premierul că se lucrează la un sistem de informare SMS Alert. Până se lansează, vorba prefectului Frenț, ne bazăm pe sirene (care tot n-am înțeles de ce n-au funcționat) și pe clopotul bisericii. Asta în caz că nu-i beat clopotarul.