Comuna Monor este cunoscută pentru creșterea animalelor autohtone, în speță, vacile și oile. În mod total surprinzător, simbolul comunei pare să fie o specie, cel mai probabil, conservată în secret de către monoreni: leopardul. Blana falnicei feline apare ca motiv tradițional pe câteva pieptare purtate de membrii ansamblului folcloric „Baltagul“, ansamblu păstorit chiar de primarul comunei, Ioan Cira.

IOAN CIRA MONORAcesta ne-a mărturisit că este mândru de jocurile și tradițiile propășite de acest ansamblu, dar, mai ales, de autenticitatea costumelor, care sunt scoase din lăzile de zestre de acum 100 de ani. Probabil, în aceele vremuri, sălbaticul leopard hălăduia pe dealurile Monorului, fiind hăituit pentru blana arătoasă și catifelată.

Ioan Cira, care este primar al Monorului din vremuri ancestrale, nu a lăsat prea multe în urma lui, dacă ne referim la infrastructură și modernizare. În schimb, se poate mândri cu aceste valori inestimabile ale satului monorean,cu jocul săltăreț, poalele sclipicioase și unica, inconfundabila blană de leopard, specie conservată cu mari eforturi la Monor, în ciuda braconajului și a îngrijorătoarelor dispariții în rândurl felinelor mari la nivel mondial.

Dar, cine știe, poate, pe viitor, ministrul agriculturii, iubitor de oi și lână, va reuși să fie un trendsetter și la Monor, în materie de cojoace.

1 COMENTARIU

  1. În legătură cu blana pieptarului, aveti dreptate, ansamblul este unul de amatori, costumele și le procura fiecare dansator de la rude, cunoscuți, primăria nu are legătură cu asta, nu e o scuza pentru blana aia. Legat de realizări, constat ca nu ați fost pe la Monor, și cu aceasta ocazie va fac o invitație, altfel nu îmi explic aberațiile. Modernizarea școlilor, punctelor sanitare, cămine culturale, drumuri , asfaltarea ulitelor, înseamnă NIMIC?!

SPUNE-TI PAREREA