Bătrânii spun că mâine este Ziua Crucii, sărbătoarea marcată în calendarul ortodox ca Înălţarea Sfintei Cruci.
Este printre puținele sărbători care se cinstesc cu post, asta deoarece aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota, când Crucea a devenit un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.
În tradiția populară aceastei zile i se cunosc și alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor sau Ziua Şarpelui. Prima denumire, e folosită în zonele deluroase și în zonele viticole, deoarece se spune că e ziua care marchează începutul culegerii viilor, a sirecitului.
Pe de altă parte se crede tocmai din această zi şerpii şi alte reptile încep sa se retragă în ascunzişurile subterane pentru hibernare, unde vor sta până în primăvară.
Legendele spun că şerpii, inainte de a se retrage la hibernare, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o margică numită „piatra nestemată”, ce ar folosi pentru vindecarea tuturor bolilor.
De Ziua Crucii se strâng și unele plante de leac, boz, micşunele, mătrăguna, năvalnic, care sunt duse, la biserică pentru a fi sfinţite. De asemenea busuiocul sfinţit de Ziua Crucii se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, în lăutoarea fetelor, pentru a nu le cădea parul, şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele, în special de trăsnete.
Este de asemenea una din sărbătorile care anunță venirea toamnei, începerea recoltatului și în livezi, precum și grăbirea unor lurări pe ogoare.