Luni a început un nou an şcolar… mare bucurie. Toți politicienii, sau (mă rog) cei care pretind că ştiu să scrie, s-au grăbit să posteze pe rețelele de socializare urări pentru tinerii învățăcei. Că au postat, nu-i bai. Baiul este că nu ştiu să scrie corect, iar baiul şi mai mare este că vorbesc aici şi de ministrul educației, Liviu Pop.

Ce a făcut Liviu Pop? Păi ce să facă…? A făcut din nou o greşeală care are legătură, ghici cu ce? Fix cu domeniul pe care îl reprezintă cu mândrie, chiar dacă nu-i destul de pregătit, după cum dovedește.

Ei bine, ministrul educației a ținut un discurs, iar pe foaia „de sprijin“ a discursului, substantivul articulat (nearticulat în cazul lui) cu articol hotărât „copiii“ era scris „copii“. N-ar fi fost nici ăsta nu bai prea mare, dar ministrul a dat-o în bară până la capăt. Când a fost întrebat, la telefon, de către jurnaliştii care au sesizat greşeala, cum se scrie corect acest substantiv, a încercat să plaseze vina, apoi şi-a asumat-o… Într-un final, o jurnalistă îl întreabă dacă ştie de ce se scrie acest substantiv cu trei „i“ şi ce reprezintă al treilea „i“. Liviu Pop se bâlbâie… apoi n-o aude pe jurnalistă. Drăguță, aceasta încearcă să-l ajute şi-l întreabă dacă cel de-al treilea „i“ este articol hotărât sau nehotărât, la care el răspunde: „Vă las pe dumneavoastră să decideți“. Au!

Eram în autobus când au auzit la radio replica domnului ministru. M-a durut nu capul, ci sufletul. De ce? Pentru că acest om reprezintă țara şi îi reprezintă fix pe copii, pe un grup de oameni care au viitorul în față şi fix acest substantiv nu a știut să-l scrie corect. Mă doare sufletul şi mă întreb: Românie, încotro? Educație încotro? Că miniştri ăştia-s varză. Apropo de miniştri, sunt curioasă dacă domnul Liviu Pop scrie „miniştrii“ sau a aflat şi el cum se scrie corect acest substantiv la plural.

Ceea ce este şi mai dureros este faptul că el nu se află la „prima abatere“, la care primești doar un avertisment. A mai scris, după ce s-a operat, în urmă cu ceva timp, că a avut o intervenție la „genunche“… Au din nou! Bietul genunchi…

Pentru ca ziua de 11 septembrie să fie completă, un alt politician, drăguț din fire, a vrut să le facă urări copiilor, dar n-a ştiut să scrie. Deputatul PSD de Maramureş,  Călin Matei le-a transmis elevilor un mesaj nu doar aiurea și lipsit de orice prestanță, ci şi scris greşit. A scris aşa: „Nici mie nu mi-a fost dragă şcoala, ca la majoritatea dintre voi. Da nu am avut ce face, tot ca majoritatea dintre voi! Până la următoarea vacanță, pune-ți mâna pe carte, fiți cuminți şi nu fumați în budă! Succes!”. Probabil deputatul a vrut să pară „cool“, dar a reușit doar să transmită tinerei generații că se poate și fără școală…

Că nu vă place şcoala, ne-am prins, dar PUNEȚI mâna şi FACEȚI altceva, domnilor politicieni! E drept, domnul deputat a corectat ulterior şi a scris verbul „a pune“ (la plural) corect, dar doar după o vreme. Probabil l-a tras de urechi fosta învățătoare sau fosta profesoară de limba şi literatura română.

No, dragi copii, succes în noul an şcolar! Cu aşa agramați, îți vine şi mai tare cheful să înveți tot mai mult şi să le dai peste nas… nu?

SPUNE-TI PAREREA