Anul școlar a fost deschis oficial astăzi la toate școlile din județul Bistrița-Năsăud. La Căianu Mic, anul școlar 2017-2018 marchează și o nouă etapă în educația și formarea copiilor și tinerilor din zonă, care au parte de investiții majore în infrastructura școlară. Într-un timp, scurt, Căianu Mic a reușit să devină un adevărat centrul educațional pentru Valea Țibleșului.

Conform unei statistici din 2017, în comuna Căianu Mic, 17,8% din populație este reprezentat de copii, fiind un procent relativ mare în Bistrița-Năsăud. Investițiile în educație reprezintă o prioritate pentru administrația comunei, reprezentată de primarul Paul Știr.

„Comuna Căianu Mic stă destul de bine din punct de vedere al numărului de copii. Prioritatea mea numărul unu, ca primar al comunei, a fost învățământul. În 2012, când am preluat comuna, în urma încrederii pe care mi-au acordat-o oamenii, infrastructura educaționalț la nivelul comunei era la pământ. Mulțumesc bunului Dumnezeu că azi putem sta cu fruntea sus, deoarece am rezolvat tot ce înseamnă infrastructură școlara pe plan local. Cu sprijinul domnului Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Judetean și cu susținerea de care am beneficiat și din partea doamnei Camelia Tabără, Inspector șef al Inspectoratului Școlar Județean, azi, cu toata convingerea, pot spune că prin ceea ce s-a realizat în acest domeniu, comuna Căianu Mic a devenit un centru educațional pe Valea Țibleșului, a declarat primarul comnei Căianu Mic, Paul Știr, cu prilejul deschiderii anului școlar.

La Școala Gimnazială Dobric, sat aparținător comunei, și la Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul“, învață, în total, în jur de 400 de elevi.

Cu fonduri alocate de la Uniunea Europeană, Guvernul României, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și bugetul local al comunei Căianu Mic, s-a reușit modernizarea Școlii Gimnaziale Dobric, care a devenit,astfel, o școală ultra modernă, fiind dotată la cele mai decente standarde. Școala deservește localitățile Dobric și Ciceu Poieni.

De asemenea, s-a reușit Modernizarea Liceului Tehnologic „Ion Căian Romanul“ din Caianu Mic, o unitate de învățământ unde învață copii de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, incusiv clase de formare profesională cu profil mecanic.

„Liceul nostru deservește, cu succes, comuna Caianu Mic, dar și comunele învecinate, fiind considerată cea mai importantă unitate de învățământ de pe valea noastra. În momentul de față, avem în derulare alte trei proiecte care prevăd amenajarea de grădinițe cu program normal în localitățile Căianu Mic, Căianu Mare și Dobric. Lucrările se vor finaliza în perioada urmatoare, iar în luna octombrie vom inaugura ți aceste trei obiective atât de necesare pentru comuna noastră. Cu cele două microbuze școlare pe care le avem în dotare venim și în sprijinul navetiștilor, facilitând astfel accesul fiecărui copil la procesul de învățământ. Rezultatele în acest domeniu au crescut de la un an la altul, iar pentru a consolida și mai mult creșterea calității învățământului pe plan local, conducerea Liceului Tehnologic „Ion Căian Romanul“, a accesat un proiect cu finanțare europeană prin care elevii vor beneficia, în cadrul școlii, de meditații gratuite după orele de curs. Am investit și vom continua să investim în educație, deoarece investind în educatie, investim în viitorul copiilor noștri și în clădirea unei societăți solide“, a mai spus primarul Paul Știr.

Evenimentele festive care au marcat deschiderea anului școlar, atât la Caianu Mic, cât și la Dobric, au început cu intonarea Imnului Naţional. A o scurtă slujbă de binecuvântare oficiată de preotul ortodox Alexandru Gherghel, la Căianu Mic, şi de către prezbiterul Bisericii Penticostale Dobric, Costică Magda, la Dobric. La festivități a participar primarul Paul Știr, invitat de către directorul Ovidiu Boca şi directorul adjunct Grigore Dunca. De asemenea, au fost prezneți și reprezentanții postului de poliție din căianu Mic, care au un parteneriat cu școala.

SPUNE-TI PAREREA