Zi de referință, astăzi, pentru oierii de pe Valea Someșului, Bistrița-Năsăud, care au primit încredințarea că vor avea unde și cum să-și valorifice lâna, dar și produsele lactate.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, împreună cu ministrul Agriculturii, Petre Daea au efectuat o vizita la un depozit de colectare de lână din Sîngeorz-Băi.

La întâlnirea cu ministrul și cu președintele Camerei Deputaților au participat președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, primari din județ, deputatul Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneș.

Liviu Dragnea a vorbit, la depozitul de lână, despre ajutorul Guvernului, prin care fermierii vor fi ajutați să valorifice lână, primind 1 lei pe kilogram de la stat, program în care s-au înscris până acum peste 32.000 de crescători de ovine.

Oficialitățile au vizitat și o fabrică de prelucrare a laptelui și apoi fabrica de prelucrare a lemnului de la Lunca Ilvei, unde au fost expuse mai multe produse tradiționale culinare, dar și metode de valorificare a lânii de oaie.

Citește și: Liviu Dragnea, ospătat cu produse tradiționale și țuică la Lunca Ilvei. A primit un clop cu pană de păun (FOTO-VIDEO)

„Am văzut astăzi în câte moduri se poate folosi lâna, cât de utilă este și ce crimă a fost în această țară, în care de 10, 15 sau 20 de ani, lâna se aruncă sau se arde. S-a înscris 32.000 de oieri în programul de minimis, pentru a primi subvenții pentru lână. Ne-a arătat domnul Iugan aici (n.r. – Emil Iugan, patronul MIS GRUP) că lâna se poate folosi în construcții. Am discutat, de asemenea, despre carnea de oaie, despre cum să stimulăm consumul de carne de oaie în România și vă rog, domnule ministru (n.r. Petre Daea – ministrul Agriculturii), să începem un program de promovare a consumului de carne de oaie, nu în detrimentul altora, dar este foarte sănătoasă”, a spus Liviu Dragnea.

„Ne-a arătat domnul Iugan ce înseamnă să nu risipești. Dacă ați înțeles cât se risipește în întreaga țară. Sigur că avem o țară foarte bogată și toată risipa asta trebuie stopată. Trebuie doar puțină dorință, puțină determinare. Am văzut aici cum se pot folosi resturile din păduri, crengi care se aruncă, lemn putred, care se pot prelucra și se transformă în biomasă. Am văzut aici niște centrale de biomasă cu aceste resturi.Am fost la fabrica de produse lactate și vreau să spun că în România au început să se producă produse alimentare bune, gustoase și foarte curate. Am mâncat toate sortimentele de brânză, lapte, iaurt, brânză, chefir, smântână și vreau să vă spun că au același gust ca înainte de 1989, gust curat, care îți umple gura de plăcere și care își dă foarte multă sănătate. Poate ar fi bine să ne îndreptăm spre produsele românești, că așa îi ajutăm pe producătorii noștri în competiția dură cu producătorii străini”, a mai spus Dragnea.

SPUNE-TI PAREREA