Romeo Floria, primar Lechința

Două proiecte mari, independente, dar care au mare legătură între ele vor schimba standardul de viața a sute de lechințeni. 2 milioane de euro, finanțare obținută prin ADI, se vor investi în asfaltări de drumuri, în timp ce este 4 milioane de euro sunt alocați comunei Lechința pe Master Planul de Apă și Canal.

Administrația locală a comunei Lechința trebuie să găsească cele mai bune soluții pentru ca cele două proiecte, care pe anumite zone se suprapun, să se deruleze la timp și cu efectul scontat.

”Achiziția pe ADI Valea Dipșei, Grup de Acțiune Locală între comuna Galații Bistriței și comuna Lechința, s-a finalizat, am semnat contractul pentru lucrări, urmează să dăm ordin de începere a lucrărilor. Este un proiect important pentru ambele unități administrative, este vorba despre o cale de legătură între Sîngeorzu Nou și Tonciu. Avem un drum comunal, care va deveni o scurtătură foarte bună pentru zona de câmpie, practic cei care merg spre Mureș, ocolesc Vermeș și Lechința, vor ieși direct la Crucile Herinei. E o scurtătură de vreo 10 km”, spune Romeo Florian, primarul comunei Lechința.

”Atât pentru cei care merg spre câmpie, cât și pentru cei care merg spre Bistrița, sau Mureș, va fi o alternativă, una mai scurtă, un drum de 6 m lățime, cu două benzi, la standarde, cu șanțuri, poduri etc, care va prelua o mare parte din traficul care tranzitează acum Lechința”, a conchis primarul.

Pe același proiect mai multe străzi din Vermeș urmează să fie asfaltate și aici încep de fapt problemele.

”Pe acest proiect se vor moderniza în total aproape 10 km de drumuri comunale în comuna Lechința și cam tot atâția în Galații Bistriței. Aici intervine o problemă, datorită faptului că Master Planul de APă și Canal este în urmă. Vermeșul, care face aglomerare cu Lechința, este singura localitate eligibilă din zona de câmpie pe Master Plan, așa că se va introduce rețeaua de canalizare, iar în Sîngeorzu Nou vom ajunge cu aducțiune de apă, lucrări datorită cărora trebuie să întârziem cu asfaltul”, spune primarul Romeo Florian.

”Din zona Cramei Lechința, de la intersecția DJ 151 cu drumul ce duce la Matei, unde avem dimensiunea corespunzătoare a țevilor pentru aducțiunea apei spre Sîngeorz, vom traversa pe domeniul public, dincolo de vale, în zona fermei și pe un drum comunal vom străbate tot Vermeșul, apoi pe un drum agricol ajungem cu conducta de apă la ferma din Sîngeorzu Nou și pe lângă gară și pe pășunea Sîngeorzului o să ajungem din nou la calea ferată, vom tree din nou și Valea Lechința, pentru a ajunge efectiv în sat cu apa. Avem amplasat un rezervor tot pe domeniul public și vom reuși să ducem apa în gospodăriile oamenilor. Din Sîngeorzul Nou ieșim cu conducta de apă până spre Sînmihaiu de Câmpie, de unde se va continua de către administrația locală vecină până la intersecția cu Stupiniul”, a declarat primarul lechințenilor.

Proiectul de aducțiune apă canal va presupune lucrări de mare anvergură, așa că asfaltările în localitatea Vermeș se vor amâna cât de mult posibil. Pe de altă parte, fiind vorba despre o localitate care este destul de înghesuită de-a lungul DJ 151, pentru realizarea rețelei de canalizare va fi nevoie de o colaborare între cetățeni, administrația locală și Aquabis.

”Acolo vom căuta înțelegere la oameni, trebuie să ajungem din casă în casă, să ne dea acceptul cetățenii să trecem prin spatele grădinilor, spre calea ferată, cu conducta, apoi facem stație de pompare spre vârful școlii și de acolo să vină spre Lechința. Stația de spurare din Lechința are capacitatea necesară de a duce și Vermeșul, dar ca să putem să branșăm partea stângă a Vermeșului obligatoriu e nevoie de colaborarea oamenilor, altfel o parte ar rămâne fără canalizare și nu ne dorim acest lucru, suntem în anul 2017, trebuie să ajungă aceste servicii la cât mai multe gospodării, e un alt standard de viață”, spune Romeo Florian.

Proiectul de asfaltare nu va fi însă pus în pericol, chiar dacă pe Master Plan achizițiile nu sunt încă efectuate. Pe proiectul câștigat pe ADI comuna Galații Bistriței va demara lucrările, cât de curând, urmând ca doar comuna Lechința să le mai întârzie, dar fără riscuri.

”În 2017 și 2018 va lucra pe asfaltări Comuna Galații Bistriței, ei se pot mișca și atacăm tronsonul Sîngeorzu Nou- Tonciu, iar asfaltările în Vermeș rămân pe ultima perioadă de derulare a proiectului. Avem 22 de luni la dispoziție să închidem proiectul, e destul de rezonabil. Am discutat aspectele și cu constructorul așa că sperăm să se miște și aducțiunile în acest timp. În cazul în care nu înaintează apa și canalul cum ne dorim, vom ajunge să intervenim cu fonduri locale și cu contribuția Aquabis, pentru săpături și introducere de conducte, după care asfaltăm, facem tot ce e necesar pentru a evita tăierea asfaltului”, spune primarul Romeo Florian.

SPUNE-TI PAREREA