Ziua de 8 septembrie este una soecială în calendarul creştin-ortodox, se sărbătorește Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, cum spun bătrânii.
Sărbătoarea este una de bucurie, în comparație cu cea din august, care amintește de adormirea Maicii Domnului, așa că oamenii care poartă numele Fecioarei își sărbătoresc onomastica.
Nașterea Maicii Domnului este și primul praznic din Anul bisericesc, care a început pe data de 1 septembrie. Naşterea Maicii Domnului este considerată de Părinţii Bisericii drept momentul istoric în care a început mântuirea neamului omenesc din robia păcatului strămoşesc.
În tradițiile și obiceiurile românilor există mai multe superstiţii legate de această zi:
– se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală.
– În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit
– Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, așa că femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos.
– mâine în fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria.
– bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor.
– sezice că ziua de dinaintea sărbătorii şi ziua de după aduc ghinion celor care lucrează , bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea, zilele de 7 si 9 septembrie, sunt considerate “zile sacre”, în tradiția populară fiind cunoscute sub denumirea de “cercurile Sfintei Marii”.
– în cultura populară se mai spune că aceia care nu şi-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică.
– de Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.
– toamna va fi urâtă şi cu precipitaţii dacă plouă pe 8 septembrie, dar dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor.
– semnele legatede vremea din această zi îi ajută pe oameni să facă prognoze despre următorul an agricol.
– după Sfânta Maria Mică, vara devine o simplă amintire, păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde, insectele se ascund în pământ, toamna e tot mai răcoroasă și încet anunță venirea iernii.
– “O trecut Sântămăria, leapădă şi pălăria”, se spune în popor, practic începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, fiindcă vine frigul.
– după această zi începe culesul viilor, a fructelor și legumelor de toamnă și se accelerează lucrările pe ogoare, iar gospodinele încep să pună proviziile pentru iarnă
– Sfânta Maria care vindecă boli și ajută la ușurarea nașterii, este invocată de fete pentru grăbirea căsătoriei, de femei pentru uşurarea naşterii, de păgubiţi pentru prinderea hoţilor, de descântătoare pentru vindecarea bolilor.
– În unele tradiţii Maica Domnului este identificată cu astrul nopţii, Luna, sau cu Pământul şi se roagă de Dumnezeu să nu prăpădească lumea, să nu izgonească vânturile.