Auzim din ce în ce mai des de persoane diagnosticate cu diabet, de persoane care renunţă la anumite activităţi din cauza acestei tulburări de metabolism. Deşi auzim foarte des despre diabet şi diabetici, este destul de greu să ne imaginăm cum arată o zi din viaţa persoanelor care au astfel de diagnostic. Ei bine, printre diabetici se mai găsesc şi persoane care au puterea să facă ceea ce le place, dincolo de obstacole, dincolo de regimul alimentar şi de tratament.
O astfel de persoană este şi Cristian Rauş, originar din Leşu Ilvei. Cristian are 25 de ani şi este profesor de sport în localitatea Coşbuc. Tânărul a fost diagnosticat cu diabet în urmă cu 5 ani. Pentru că este un om plin de ambiţie, el nu a ales să se ascundă în spatele acestui diagnostic, ci să facă ceva pentru a-şi urma visul, dincolo de limitele pe care diabetul i le-a impus. Pentru că practică fotbalul de la o vârstă fragedă, Cristian nu a renunţat la acest sport şi a acceptat să facă parte din Echipa Naţională a Diabeticilor, Dia România.
Am fost diagnosticat cu diabet în anul 2012, la sfârşitul lunii noiembrie. În vara anului următor, am fost sunat de către doctorul echipei naţionale de fotbal în sala a persoanelor cu diabet. Acesta mi-a făcut propunerea de a face parte din această echipă.  Dia Romania organizează în fiecare an o selecţie, iar după ce lotul echipei este definitivat, încep pregătirile în vederea Campionatului European. Sunt mândru că fac parte din această echipă şi încurajez orice diabetic să participe la preselicţii“, a menţionat Cristian. 
Pentru că şi-a dorit să fie portar de la vârsta de 3 ani, Cristian şi-a făcut junioratul la Şcoala de fotbal Viorel Moldovan şi la LPS Bistriţa. El a mai fost portar şi în cadrul echipelor de la Livezile, Romuli, Dumitra, iar apoi s-a întors în satul natal, la Heniul Leşu, echipă la care activează şi în prezent. În ciuda bolii de care suferă, el reuşeşte zilnic să pună în practică sportul atât în cadrul şcolii la care este profesor, cât şi în cadrul antrenamentelor şi a meciurilor de la care nu lipseşte. Despre Dia România, Cristian spune că este foarte mândru că face parte din lot şi că echipa  reuşeşte mereu să obţină  performanţe sportive.
Mi-am dorit sa fiu portar încă de la 3 ani. Simt aceaşi bucurie şi astăzi,  când îmi iau mănuşile în mâini şi intru în poartă. Tot portar sunt si la echipa Dia Romania. Cât despre echipă, Dia România este singura echipă ce a reuşit să câstige campionatul de 2 ori consecutiv, în 2014 şi în 2015, ţinând cont că la campionat participă, în medie, 16 echipe naţionale“, a adăugat Cristian.
„Cei care suferă de diabet au o singură şansă: să facă sport și să fie proprii lor doctori
Pentru că această echipă a reuşit să adune oameni cu pasiuni comune, membri echipei se simt foarte bine acolo, ba chiar se ajută unul pe celălalt şi, aşa cum spune şi Cristian, echipa a reuşit să lase o impresie bună tuturor prin performanţa la care a ajuns, dar şi prin modul în care îi motivează pe jucători.
 
Încă din prima zi petrecută cu echipa, eu mi-am dat seama că sunt în locul potrivit pentru mine. Suntem ca o familie, ne ajutăm unul pe celalalt pentru a ne atinge obiectivele propuse. Cei care suferă de diabet au o singură şansă pentru a avea o viaţă îndelungată şi fără complicaţii: să facă sport şi să fie proprii lor doctori. Echipa Dia Romania este nu doar o oportunitate de a practica sport, ci este ceva deosebit pentru mine. Noi reprezentăm ţara şi pe toţi cei care suferă de diabet. Pentru acele persoane, noi trebuie să fim nişte exemple pozitive şi de ce nu, chiar surse motivaţionale“, a adăugat profesorul.
Lui Cristian îi plac provocările şi îi place să aibă o viaţă activă. Pentru că sportul este numitorul comun al tuturor activităţilor lui, tânărul nu neglijează nici locul de muncă. El vede funţia de profesor de sport ca pe o oportunitate de a insufla pasiunea pentru sport şi tinerilor generaţii, iar pentru el, acest loc de muncă este unul la care merge cu plăcere. Părinţii din localitatea Coşbuc au o părere foarte bună despre activitaţile pe care tânărul profesor le are cu elevii şi îl văd a fi cel mai bun profesor de sport. Cât despre relaţia pe care Cristian o are cu elevii, aceasta se vede a fi una foarte bună.
De mic copil am practicat fotbalul, iar asta cu siguranţă m-a ajutat şi ghidat spre ceea ce am devenit, spre ceea ce sunt în acest moment. Fiind profesor de sport, am posibilitatea să deschid calea tuturor copiilor spre sport, ajutându-i să se dezvolte armonios, atât corporal, cât şi mental. Şi echipa locală de fotbal înseamnă ceva special pentru mine. Pentru mine, provocarea constă întotdeauna în a reuși, nu neapărat în a câștiga. Cel mai important pentru mine este să reuşesc  să văd cât mai mulţi copii dornici să facă sport. Totodată, văd important şi a reuşi ca după un meci de fotbal cu echipa locală, sa ne strângem mână cu adversarii şi să rămânem prieteni, indiferent de ce se întâmplă în teren. Nu în ultimul rând, semnificativ pentru mine este şi a reuşi să ofer cât mai multe satisfacţii  tuturor susţinătorilor echipei Dia Romania. Aceste provocari fac parte din viaţa mea şi, din acest punct de vedere, sunt un om împlinit”, a adăugat Cristian. 
Cristian este un exemplu de ambiţie şi de perseverenţă. Probabil, puţini dintre diabetici reuşesc să-şi depăşească condiţia şi să practice sport de performanţă. Ceea ce el îşi doreşte este să vadă cât mai puţini diabetici că suferă şi cât mai mulţi că îşi găsesc un punct de sprijin, o pasiune care să îi motiveze, un sport care să îi menţină şi să îi ajute. El încurajează tinerii să se înscrie la această echipă, dar şi să practice orice alt sport.
Un diabetic de tip 1 trebuie să ştie exact  câtă insulină (injectabil) trebuie să îşi administreze după fiecare masă. Nu este neapărat uşor. Totul se calculează în funcţie de carbohidraţii consumaţi şi  de efortul fizic depus sau care urmează să fie depus. Sportul facilitează viaţa oricarui diabetic, dar totul trebuie controlat de fiecare în parte. Consider că aceasta este şi ideea acestui campionat de fotbal european, să se promoveze sportul. Noi ne vom lupta în continuare pentru asta. Avem exemple de diferiţi campioni la diferite ramuri sportive, care au reuşit să obţină ce şi-au propus, chiar dacă au  diabet. Avem exemple că  se poate“, a încheiat Cristian. 

SPUNE-TI PAREREA