Periodic, Agenția Națională Antidrog lansează câte o campanie de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor. După ceva timp, se mai face câte un studiu prin care ni se spune că a crescut consumul de droguri. Urmează o nouă campanie și tot așa. Sperăm totuși că oamenii care lucrează în instituția asta nu sunt plătiți.

Ca multe campanii de prevenire din România, și cele ale ANA sunt fără ecou în rândul tinerilor. În 2017, când creativitatea în campanii publicitare și de orice fel a atins cote înalte, Agenția Națională Antidrog, mai exact centrul de prevenire de la Bistrița, trimite comunicate de presă care sună cam așa: „Campania reprezintă un răspuns integrat și complet în planul politicilor publice, cu rol emergent în dinamica consumului de droguri din România.#POTALTFEL are drept scop creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei generale (15-64 de ani), cu accent pe populaţia şcolară (15-24 de ani), asupra efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, în vederea neînceperii, respectiv, evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional, la consumul regulat de canabis”.

Apoi ni se dau niște numere, care reprezintă persoanele la care se adresează campania: 201.216 de persoane din populaţia generală, 51.550 de tineri din segmentul de vârstă 15-24 ani şi 1692 de cadre didactice, etc.

Urmează o sinteză a datelor privind consumul de canabis, în care ni se dau alte date generale, de genul „dintre cei care au consumat cel puţin o dată în viaţă canabis, 9,1% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi cocaină/crack, 6,2% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi ecstasy, iar 3,1% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi heroină”.

Ce vor face cei de la Antidrog pentru a preveni consumul de stupefiante? Cam asta: promovarea campaniei în mediul TV, on-line și presa scrisă pe întreaga durată a campaniei; sesiuni de prevenire a consumului de canabis în instituții de învățământ, pentru categoria de vârstă 15-24 de ani; activităţi de informare și promovare a alternativelor de viață sănătoasă, în zone în care tinerii aleg sa-și petreacă timpul liber (spaţii recreaţionale), cu sprijinul voluntarilor ANA, activități de informare în comunitate, cu ocazia marcării Zilei Internaționale Împotriva Traficului și Consumului Ilicit de Droguri 2018.

De altfel, campania a început în forță, cu un clip care cică ar trebui să prevină consumul de droguri, clip care arată încă o dată că cei de la Antidrog n-au nicio treabă cu realitatea. De altfel, în mediul virtual, clipul a devenit motiv de bășcălie. Clipul a reușit „performanța” de a aduna 3 like-uri și 310 dislike-uri pe youtube, majoritatea comentariilor făcând mișto de el.

SPUNE-TI PAREREA