Andrei Marga participa la sedinta Delegatiei Permaneta a PNL, in Bucuresti, sambata, 5 februarie 2011. INTACT IMAGES/Jurnalul National/Dan Marinescu

Andrei Marga a explicat de ce a picat, deocamdată, proiectul înființării unei universități la Bistrița.

„La cererea autorităților locale, am elaborat, împreună cu distinși colegi, proiectul unei instituții, plecând de la o premisă neconvențională. Am scris încă în martie 2017 că sistemul universitar din România nu mai poate fi normalizat – după distrugerile și corupția favorizate de legea educației din 2011 – decât reformând radical universități existente sau creând altele, sănătoase, într-o paradigmă efectiv nouă. Soluțiaa fost aplicată cu ani în urmă de mai multe țări. Totul a mers bine până când șefi ai locului și-au dat seama că ar putea pierde la voturi, căci se încruntă unii care vor statul pe loc care le asigură șefia. În același timp, un responsabil a devenit, din băgător de seamă, conferențiar și se teme de orice înnoire. Altul a intrat în grațiile cuiva și crede că Sfântul Duh s-a pogorât asupră-i. Altul, universitar de duzină, raportează cu suficiență că absolvenții lui ajung ușieri la hoteluri sau manipulatori în supermaketuri, ca și cum în astea stă ținta învățământului superior. Toți sunt încântați că au săltat un pic peste ceilalți. Ce mai contează că acele locuri nu saltă peste mediocritate? Fiecare șefulețeste mulțumit cu mizilicuri, meschinăria merge mai departe, în vreme ce comunitateanăzuiește zadarnic, iar cetățenii trăiesc cum apucă”, a explicat Andrei Marga într-un editorial pentru ziarul Răsunetul.

„Mulți se flatează la noi cu funcții, excursii, poze și mandate, în timp ce întrebări precum: „ce a rezultat din ele?”, „ce dezvoltare rămâne în urmă?”, „ce s-a schimbat în viața comunităților?”rămân fără răspuns.Ca strategie socială, mulțumirea cu puțin ține, evident, comunitățile și societatea întreagă, în loc”, mai spune Marga.

În urmă cu 2 luni, în spațiul public a apărut știrea că Bistrița ar putea avea o universitate de stat. Fostul ministru Andrei Marga au lucrat, împreună cu autoritățile locale din județul Bistrița-Năsăud la proiectul de înființare a unei universități de stat care urma să poarte numele scriitorului Liviu Rebreanu și să fie inaugurată în toamna anului viitor, de centenarul Marii Uniri. Proiectul a picat, cel puțin deocamdată.

2 COMENTARII

  1. Treaba sta asa….si nu vrea sa o ia careva ca jignire ci ca părere a mea….Bistrita e plină de „țărani” de pe Rodna si Bargaie….care au prins gustul de domni/doamne la județ ….au prins metoda de intrat pe spaga si relații in serviciu la stat (administrație locală/județeana; Casa de Pensii; Casa de Asigurări ; IJP ; Spitalul Județean ) …au văzut ca salariile sunt mari farà prea multă munca ca la privat….au aflat ca cu un pic de facultate la FF creste si mai mult salariul…au făcut Spirul Haret la FF in Bistrita si gata…sa vina banu’….la ce este bun la „astia” o Universitate/Facultate adevarata la Bistrita?…ca ei is de pe toate dealurile si vagaunile Rodnei si Bârgăului…niște țărani neciopliți care au umplut Bistrita si au transformat-o intr-o „comuna” din municipiu….si se vede după aroganta , tupeul, obrăznicia,ipocrizia aia tipic țărănească…..si apoi astia sa aibă interes ca orășenii adevărați ,Civilizați si intelectuali sa aibă o Universitate/Facultate in județ??….Asta e marea problema a Bistriței….

SPUNE-TI PAREREA