Se spune despre jurnalişti că ei trebuie să vadă totul şi să ştie totul. La fel sunt şi Saul Pop şi Loredana Bertişan, un cuplu de jurnalişti care văd şi ştiu totul, iar din problemele societăţii, ei construiesc şi nu, nu contruiesc castele de nisip, ci un After School la Satu Mare, cu sprijinul unui preot telcean.
Saul Pop este din Năsăud şi a absolvit, anul acesta, facultatea de jurnalism, la Cluj. Pentru că nimic nu este întâmplător, alături de el (mereu) este iubita lui, o moldoveancă plină de viaţă, absolventă a aceleiaşi facultăţi. Cei doi tineri, mânaţi de cariera pe care şi-au ales-o, au întâlnit cazuri izolate, copii care nu aveau ghiozdane cu care să meargă la şcoală, iar de acolo, tinerilor le-a venit ideea să facă ceva. S-au mobilizat şi au lansat pe Facebook o campanie numită „Fa ghiozdanul unui copil” pe o pagină numită Art 4 Education. Cu ajutorul acestei camapanii, cei doi tineri au adus bucurii sutelor de copiii care au primit ghiozdane şi cadouri. De la campanie, cuplul de jurnalişti a mai făcut doar un pas (teoretic) până la construirea unui After School la Homorodul de Sus, Satu Mare.
Cum au ajuns Loredana şi Saul să pună temeliile unui After School?
În „goana” lor după zâmbete de copil şi din dorinţa de a face nişte familii fericite, Loredana şi Saul au ajuns la Spermezeu, localitate din judeţul nostru, şi la Cluj-Napoca, dar şi la Homorodul de Sus, Satu Mare, unde au găsit o parohie nu întocmai mare, dar cu oameni mari. Acolo, cuplul de jurnalişti a aflat că părintele paroh, Gheorghe Mititel, originar din Telciu, împreună cu Bianca, preoteasa lui sunt, pe lângă peot şi preoteasă, şi dascăli, dar şi părinţi, uneori, pentru copiii care nu se bucură de cel mai mare sprijin şi de o educaţie bine meritată. Pentru că şi-au dorit să facă ceva, Loredana şi Saul le-au propus donatorilor de pe pagina Art 4 Education construirea unui centru, a unui After School, unde Bianca, preoteasa din sat să se poată ocupa de copiii dornici să înveţe, unde copiii să poată să desfăşoare activităţi culturale, educative.
Chiar dacă nu a fost simplu, chiar dacă a fost nevoie de investiţii mai mari decât au preconizat, tinerii au avut un start foarte bun, o bază financiară de la facultatea la care au studiat. Facultatea de Ştiinţe Politice Administrative şi ale Comunicării a organizat o licitație pentru acest proiect, iar banii obţinuţi au fost folosiţi pentru primele lucururi de care Loredana şi Saul au avut nevoie.
„Restul lucrurilor şi restul de bani i-am primit de la cei mai minunaţi oameni, prietenii noştri de pe pagina Art4Education. Tuturor le mulţumim din suflet pentru că schimbă lumea alături de noi”, a menţionat Loredana.
„Copiii de la Homorodu de Sus, Satu Mare au fost primul grup la care am ajuns în prima campanie Fa ghiozdanul unui copil. Eram şi noi foarte emoționaţi, cred ca mai emoționați decât ei. Am avut o zi foarte frumoasă acolo, ne-am jucat foarte mult, am mâncat împreună și am povestit tare mult”, a menţionat Loredana.
„Apoi, am fost şi spiriduşii moșului, atât pentru ei, cât și pentru alți 160 de copii din Bistrița-Năsăud și Cluj și ne-am convins că e nevoie să facem şi pasul pentru centru. Vorbind cu părintele și cu soția sa, am aflat că ei fac tot timpul activități cu cei mici, că se ocupă, că sunt părinții pe care copiii nu îi au, odată ce trec de poarta casei. Așa că ne-am zis că ce frumos ar fi să aibă un centru în care să facă asta. Locația era deja clădită, dar era veche, deci a necesitat renovare, a fost nevoie de mobilier, dar și de cărți, birotică, tablă și orice mai e nevoie pentru ca totul să fie foarte primitor”, a adăugat Loredana.
Cum a fost „drumul” şi în ce stadiu este construcţia?
Chiar dacă nu a fost un drum uşor, centrul este aproape de deschidere. Cu sprijinul preotului şi al preotesei, cuplul de jurnalişti a primit o parte din casa parohială, dar cu intrare diferită, parte pe care au început s-o recondiţioneze, ajutaţi fiind de către oamenii care s-au mobilizat pe pagina Art 4 Educaţion. Loredana spune că mai lipsesc niște finisaje pentru care sunt în cautare de meșteri care să îi ajute, contra-cost bineînțeles.








Deşi au doi copii mici, preotul şi preoteasa nu au renunţat la visul lor, continuând munca asiduă, împreună cu Saul şi Loredana.
Când se întâlnesc oamenii cu gânduri măreţe, nu poate decât să rezulte o bună colaborare. Loredana şi Saul au avut nu doar o bună colaborare cu preotul şi cu preoteasa din sat, ci au avut şi au parte şi de o prietenie care s-a legat, propriu-zis, din gânduri comune, din dorinţa de a face bine. Pentru că acei copii nu au parte acasă de sprijin, de îndrumare şi de încurajări, preoteasa din sat (Bianca) a decis să fie şi dascăl, şi mamă şi tot ce mai trebuie să fie. Centrul a luat naştere din dorinţa cuplului de jurnalişti de a le oferi copiilor, măcar câteva ore pe zi, oportunitatea să îşi facă temele, să citească, dar şi din dorinţa Biancăi de a-i salva pe micuţi pentru că, aşa cum spune şi ea, există mulţi copii care îşi doresc să-şi depăşească condiţia.
Articol care da speranță, in schimb titlul cam lasă de dorit. “iubita” are și ea in nume…
Felicitarii dragii mei !
mda… nu e chiar asa.
https://art4mockery.wordpress.com/