Au intrat în politică promițând că vor schimba lumea, că fac parte din noua clasă politică, că sunt școliți sau că sunt oameni de afaceri care pot face diferența. Rezultatele lor nu sunt deloc pe măsura așteptărilor și și-au arătat limitele într-un timp foarte scurt. Mai mulți consilieri municipali nu au nicio realizare notabilă și merg la ședințe doar pentru a ridica mâna, pentru a apărea în poze și pentru a-și încasa indemnizația.

Desigur, ultimul motiv nu se aplică în cazul consilierului municipal Cristian Codărean (PSD), care este un om de afaceri de succes, tânăr, cu motor de BMW pe două roți și cu siguranță nu s-a dus în Consiliul Local pentru o indemnizație amărâtă. Propus pe lista PSD pentru Consiliul Local Bistrița, în 2016, ca un fel de trompetă prin care să se difuzeze mesajele de campanie a partidului, a avut sarcini grele atunci: prezențe la emisiuni, distribuiri de materiale electorale și distribuiri pe Facebook.

Codărean, prezentat ca un expert al traficului, venea și prezenta un proiect futurist, autogara suspendată din Bistrița, Centrul Intermodal de Transport Public. Ca un tânăr care avea cuvintele la el, Codărean ne spunea că „Bistrița trebuie să se miște în același ritm cu Europa” și că „nimic nu ne împiedică să fim și noi” ca europenii. Evident, ideea proiectului nu-i aparține, ci este a primarului Ovidiu Crețu, care a lansat-o în dezbatere publică încă din 2014.

De altfel, cam la asta s-au redus realizările politice ale lui Cristian Codărean care, și din postura de consilier municipal, are aceleași misiuni, de a distribui pe Facebook și de a apărea în poze, alături de oameni importanți. Ce-i drept, pentru treburile astea grele pe care le face în folosul comunității și pentru a arăta că nimic nu ne împiedică să ne dezvoltăm (mai mult personal, în cazul său), Codărean ia o indemnizație de câteva sute de lei pe lună, bani publici, care-i ajung probabil de câteva plinuri.

Deși probabil ar avea capacitatea intelectuală de a iniția dezbateri, de a iniția proiecte, de a amenda derapajele colegilor, de a veni cu îmbunătățiri vizibile în viața cetățenilor care l-au votat pe listă, Cristian Codărean a rămas, până acum, un cățeluș cuminte și cam leneș, în banca sa, fără inițiative importante și cu zero realizări administrative. De fapt, ca să fim mai preciși, trebuie să amintim că acesta s-a remarcat, totuși, o dată, când a mai avut și greaua misiune de a părăsi sala de ședințe la votul unui proiect privind finanțarea unei asociații din care face parte, pentru a evita conflictul de interese.

La final, rămâne întrebarea: „De ce intră astfel de tineri în politică?” Pentru putere, pentru influență, pentru a avea acces în niște cercuri unde nu pot ajunge altfel, pentru imagine? Pentru relații?

 

7 COMENTARII

 1. Gazetarii uita să-şi delimiteze clar sferele de influenţă.
  Uita esentialul, orbiti fiind de tot ce straluceste…
  Totuşi o umbră de îndoială în ceea ce priveşte catalogarea drept „taietori de frunze”, „priceputi la nimic” ar trebui sa existe si din partea noastra, a celor care cititm…
  Balansati, comparati, intrebati-va: cat, din ceea ce ni se imprima pe retina, este adevarat si cat nuantat?
  Oameni buni….ganditi!…ganditi!….asta ne indeamna viata….
  Voi, reporterii, ziaristii si in general toti oamenii din mass-media sunteti formatori de opinie. Alegeti-va cuvintele fara a avea elasticul constiintei intins la maxim. Ati fost vreodata la Oficile Postale Romane sau la ghiseele ANAF, la Taxe si Impozite sau la Casa de Pensii ? Si poate nici asta nu e relevant… ar trebui sa fiti o batranica de vreo 80 ani sa simtiti pe pielea voastra cum se comporta sau vorbesc toti acei care sunt platiti din banii nostri… Care simt al dreptatii va impinge sa ridicati semne de intrebare peste probleme mici si mai ales ce juramant al onestitatii va indeamna sa treceti cu vederea cele cu adevarat importante?
  Asteptam de la consilierii locali sa schimbe Bistrita, de la un an la altul…. Acea Bistrita a caror locuitori inca arunca servetele, pet-uri si gunoaie din masinile pe care nu reusesc sa le conduca regulamentar pe cele (putine) doua benzi a directiei de mers…
  Dar e atat de usor sa judecam, nu ?

 2. iti explic mai pertinent. codarean asta nu-si poate face treaba pentru ca se comporta aia de la ANAF nasol cu o batranica de 80 de ani sau ca locuitorii arunca servetele pe jos? bine ca o dai cu elasticul constiintei si alte tampenii invatate din carti de dezvoltare personala

SPUNE-TI PAREREA