Ultima zi a săptămânii deschide noi linii de finanțare, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, pe subsmăsurile 16.4 și 16.4a, solicitanții au la dispoziție fonduri de 3,9 milioane de euro pentru crearea unor lanțuri scurte de aprovizionare șivânzare a produselor agricole și pomicole.

Astfel asocierile între fermieri, producători de legume- fructe și proprietarii de pensiuni turistice, restaurante, sau magazine de desfacere pot primi până la 100.000 de euro fără contribuție proprie  în vederea comercializării fructelor și legumelor din ferme.

Sprijinul nerambursabil are drept scop încurajarea cooperării între agenții locali și crearea unor lanțuri scurte de distribuție între producător și consumator. Solicitanții au la dispoziție trei luni pentru a pregăti documentația și pentru a solicita sprijinul nerambursabil.

Conform cerițelor de eligibilitate, lanțurile alimentare, formate între producător și consumatorul final pot avea cel mult un intermediar, iar comercializarea produselor din ferme se va putea face la cel mult 75 de kilometri de locul de origine al produselor, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.
Solicitanții eligibili pentru aceste măsuri sunt parteneriatele constituite din cel puțin un fermier sau grup de fermieri cu activitate în sectorul agricol sau pomicol și cel puțin un partener din următoarele categorii:
– microîntreprinderi și întreprinderi mici;
– organizații nonguvernamentale;
– consilii locale;
– unități școlare;
– unități sanitare;
– pensiuni și alte structuri de primire turistică sau de agrement;
– restaurante și alte structuri de alimentație publică.

Parteneriatul poate fi constituit și între persoane fizice, cu o condiție, liderul de proiect să fie o întreprindere înregistrată, mai exact persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, societate cu răspundere limitată, societate pe acțiuni etc.

SPUNE-TI PAREREA