Mai mulți parlamentari români au fost întrebați de reporterii unui ziar online dacă știu care sunt principalele opere ale lui George Enescu. Majoritatea au arătat că stau foarte prost la cultură generală. Printre cei cestionați s-a numărat și un deputat bistrițean.

Redacția PSnews.ro a făcut vineri un tur printre cei mai cunoscuți deputați ai PSD și PNL, cu o întrebare simplă: „Ne puteți spune principalele compoziții ale lui George Enescu”? Nu de alta, dar pe 19 august s-au împlinit 136 de ani de la nașterea compozitorului.
Au început cu PSD, partidul care are cei mai mulți reprezentanți în această legislatură. Numai unul dintre cei patru deputați care au răspuns au știut că George Enescu a compus „Rapsodia Română”. La fel precum colegii lui din PNL, social-democratul nu a știut că este vorba despre două „Rapsodii Române”, dar măcar a jucat cinstit – nu ca alții, care s-au prefăcut că nu aud ori au închis brusc telefonul.

Liderul de grup, Ioan Munteanu, și-a recunoscut lipsa de cunoștințe în domeniul muzicii.

„Nu cred că e o întrebare pentru mine. Eu sunt agricultor – cred că ar trebui să discutați cu oameni de specialitate, care au dreptul să vorbească”, a declarat Munteanu pentru PSnews.ro.

Pe de altă parte, viceliderul Ion Călin a pretextat un context nefavorabil.

„Sunt într-o lucrare și într-o aglomerație, dar încerc să vă…” au fost singurele cuvinte ale parlamentarului. Nici n-a apucat reporterul PSnews.ro să repete bine întrebarea, că s-a pomenit cu telefonul închis în nas.

Printre cei întrebați s-a numărat și deputatul PSD din Bistrița-Năsăud, Daniel Suciu.

„Chiar acum am citit (zilele trecute) un material de pe Historia despre George Enescu, inclusiv despre moartea lui oarecum în sărăcie, inclusiv despre poveștile lui de dragoste mai mult sau mai puțin fericite, inclusiv despre relația cu prințesa din România care ulterior l-a părăsit… Nu poți să vorbești despre Enescu dacă nu vorbești despre «Rapsodia Română». Știu că George Enescu cânta la Palatul Regal de la Sinaia în perioada în care România era monarhie și era foarte solicitat în perioada aceea. Asta este ce mi-am adus aminte cel mai recent”, a declarat Suciu pentru PSnews.ro.

Întrebat dacă știe despre câte „Rapsodii Române” este vorba, Daniel Suciu a replicat: „Nu – n-aș putea să vă spun. Eu știam că este «Rapsodia Română»”.

Vezi aici ce au răspuns ceilalți deputați.

SPUNE-TI PAREREA