Peste 300 de femei social-democrate din țară participă în aceste zile la Școala Politică de Vară OFSD. Evenimentul are loc la Mamaia, în perioada 24-27 august.

Din partea OFSD Bistrița-Năsăud, la Școala Politică de Vară participă ministrul Doina Pană, dr. Alina Filip și notarul Marsineta Vaida.

Femeile social-democrate au ajuns la Mamaia joi seara, când au avut loc deschiderea oficială și cina festivă. Lucrările Școlii de Vară au început în această dimineață, la Pavilionul Expozițional din Mamaia, tema principală a zilei de astăzi fiind „Promovarea tradițiilor, obiceiurilor, produselor și a portului popular românesc”. Pentru promovarea portului românesc, femeile social-democrate au venit îmbrăcate în costume populare românești, din toate colțurile țării. De asemenea, în holul Pavilionului Expozițional, mai mulți manechini au fost îmbrăcați cu costume populare din toate zonele României.

La deschiderea oficială au participat femeile social-democrate din Guvern: vicepremierul Sevil Shhaideh, Doina Pană-ministrul Apelor și Pădurilor, Carmen Dan – ministrul Afacerilor Interne, Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene, președintele OFSD – Viorica Dăncilă și parlamentari PSD din țară.

„Că noi suntem o forță, asta știm de mult. În orice domeniu e mult mai simplu pentru o femeie să demonstreze, în politică e mai greu (…) Câte suntem (n.r. – în Parlament), știm, pentru că știm că aici, la Școala de Vară, am obținut acest lucru. Pentru că Școala de Vară pentru noi e chiar o școală. Nu e numai că avem experți pe temele pe care le dezbatem, dar ne adaptăm momentului. Ce facem acum e o încununare, nu mai trebuie să cerem procente, le-am obținut. Acum noi ne pregătim pentru președinția UE. Noi avem atâtea lucruri minunate de care să ne mândrim (…) Vreau să vă spun și despre luptele pe care le duceți, vreau să știți și cât din ceea ce auziți, vedeți în mediul online și nu numai, este adevărat. Eu, în 2014, mă băteam cu hoții pădurilor. A fost o luptă foarte grea. Atunci am primit cel mai mare compliment din partea unui bărbat. Era un domn dintr-o comună de la noi din județ, care-și expunea pâine coaptă pe varză. A venit la mine și mi-a spus: „Doamnă, când te văd îmi sare clopu-n cap. Cum ai putut dumneata, un pic de femeie, să te lupți cu hoții de păduri și să-i bați?” Vreau să vă spun că la ora actuală nu mă mai bat cu hoții de păduri, că problema e aproape rezolvată. De la 8,8 milioane de metri cubi cât se tăiau ilegal, pe an, până în 2013, datorită radarului pădurii, a noului Cod Silvic, avem sub 400.000 de metri cubi care se taie ilegal acum”, a spus Doina Pană, care și-a amintit și episodul cu barca la inundații, despre care spune că și l-a asumat.

La eveniment a ajuns și președintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta a primit o ie din partea femeilor social-democrate, dar și mai multe obiecte tradiționale din diferite zone ale țării. Vezi aici detalii și VIDEO.

„Acum doi ani, când eram un președinte foarte tânăr, am promis la Școala de Vară că nu există vreo demnitate publică tabu, la care femeile social-democrate să nu aibă acces. Nu am zis în glumă, am zis acest lucru pentru că cred. Astăzi, putem spune cu mare satisfacție că în PSD femeile sunt foarte bine reprezentate. Avem un număr semnificativ de colege în Parlament, în administrația locală, în Guvern avem doamne foarte bune ca miniștri. S-ar putea ca în Guvern să mai fie femei. Nu am niciun fel de informații, doar simt eu că așa ar trebui (…) Eu o spun cu inima deschisă și îmi asum: mie îmi plac femeile. O spun din postura de bărbat, de coleg, de partener, de coleg de partid. Cel mai mult îmi plac femeile din postura de investitor în cariera lor. Vă mai fac o mărturisire: niciodată până acum nu m-a înșelat vreo femeie din PSD. Nu mi-a înșelat așteptările, vreau să spun. Femeile în care am investit încredere de-a lungul anilor, au răsplătit înzecit această încredere”, a spus Liviu Dragnea la Școala de Vară a femeilor social-democrate.

Școala Politică de Vară a OFSD continuă. Sâmbătă, va avea loc o dezbatere cu tema „Femeia în politică vs. femeia în presă” și o dezbatere cu tema „Solidaritatea între femei”. Evenimentul se termină duminică.

 

SPUNE-TI PAREREA