Emmanuel Macron şi soţia sa, Brigitte, au vizitat, joi seară, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Cuplul prezidenţial francez a fost însoţit de către cuplul prezidenţial român şi au vizitat şi o casă tradiţională din localitatea Şanţ.

Cele două cupluri au petrecut aproape o oră în Muzeul Satului, iar prima oprire pe care au facut-o a fost la casa tradiţională din judeţul nostru. Casa este o piesă de patrimoniu la acest muzeu, construită la sfârşitul secolului XIX-lea.

Proprietarul a demolat-o şi aceasta a fost dusă cu trenul la Bucureşti, unde a fost reclădită, reprezentând specificul zonei Bistriţa-Năsăud, alături de alte case tradiţionale, provenind din diverse zone ale ţării. Proprietarul de la care s-a cumpărat casa din Şanţ a fost Emil Grapini, care a aprticipat, alături de alţi săteni din comună, la reclădirea ei în Bucureşti. Casa era terminată în 1936, când a fost inaugurat Muzeul Satului din Capitală. După inaugurare , mai multe familii din comuna Şanţ au fost ghizi ai casei. Cel mai mult timp l-au petrecut acolo Reghina şi Iosif Sîngeorzan, finii profesorului Dimitrie Gusti, a căror nuntă a fost filmată şi prezentată la Paris şi new York, în filmul „Satul Şanţ“.

 

SPUNE-TI PAREREA