Prima probă la BAC, sesiunea de toamnă s-a dat ieri și a fost, așa cum se obișnuiește, la limba și literatura română. Tot ieri, cam pe vremea asta, ascultam stupefiată cum un tânăr spunea că a fost la BAC, dar nu a învățat deloc. Întrebat de reporter de ce nu a învățat, el a răspuns : „am  zis doar că am fost la BAC, nu și că vreau să-l iau”. M-am enervat. De ce? Pentru că se dovedește, prin astfel de întâmplări, că vorbim pur și simplu despre generații care pot fi caracterizate printr-un singur cuvânt: IRESPONSABILITATE.

La profil uman, subiectul III, li  s-a cerut participanților la BAC tema și viziunea despre lume dintr-un text narativ aparținând lui George Călinescu sau lui Mihail Sadoveanu. La profil real, aceeași cerință, dar textul narativ trebuia să aparțină lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. Mai pe larg, elevii absolvenți ai profilului real puteau să trateze „Enigma Otiliei” sau „Baltagul”, iar absolveții profilului real, „Ion” sau „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. De ce m-am enervat? Pentru că și din auzite trebuia să știe participanții ce să scrie, mai ales că „Ion” tare i-a mai chinuit anul acesta pe tinerii absolvenți. El „s-a prezentat”, cu problemele lui de țăran român și la simulare, și în iunie, tot la profil real.

Ioane, oare dacă aveai profil de Facebook, știau elevii câte ceva despre tine? Dacă de Ion și cele două glasuri ale lui nu ne place, se putea alege intelectualul lucid din „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război„. Să nu uităm de Otilia și de „secretele” ei. Oare chiar nimic, nimic să nu știm despre ea? Bun! Dacă nu se cunoaște nimic despre ea, se putea alege „Baltagul”. Nici ăsta nu-i bun? Cum să nu fie bune oare când astea-s romanele despre care oricine a auzit câte ceva…?

Nu încerc să blamez elevii care s-au prezentat la BAC, sesiunea de toamnă…  Ceea ce eu îmi doresc este să încerc să evidențiez faptul că-i musai să se ia în serios acest examen al maturității… nu v-au omorât cu subiecte grele anul acesta. Să nu vă plângeți și să nu îndrăzniți să puneți vina pe dascăli.

Am dat și eu BAC-ul și nu e o moarte de om. Nimeni nu spune că este un examen simplu, dar toată lumea (mă refer la persoanele care l-au promovat) spune că trebuie tratat cu maximă seriozitate și responsabilitate. Mai avem noi oare seriozitate și responsabilitate? Vom vedea atunci când se vor afișa rezultatele.

Probabil că problema nu este doar lipsa de responsabilitate, ci și faptul că suntem tentați să ne raportam la realitatea imediată și nu mai putem să „tocim” operele din programă. Dar cine a zis să le tocim? De ce să nu privim dincolo de operă? De ce să nu ne raportam la morala fiecăreia și s-o învățam logic? În fiecare dintre noi există un „Ion”, care își dorește să-și depășească a sa condiție și să aibă avere. În fiecare dintre noi este o Otilia, cu o poveste de viață mai aparte, cu un mod copilăresc de a privi iubirea mărturisită de către un Felix. Cu toții am avut o dramă, o „ultimă noapte de dragoste”. Cu toții am fost, mai devreme sau mai târziu într-un război interior, ca și intelectualul lucid a lui Camil Petrescu și cu toții cunoaștem o „Vitoria”… o femeie puternică, care mută și munții pentru a descoperi adevărul, pentru a-și găsi soțul. Dacă privim dincolo de fiecare operă, descoperim că ne regăsim în majoritatea, descoperim că putem să le învățăm logic.

Este, oare luând în considerare noile tehnologii, tot mai greu de citit un roman precum cele de mai sus? Dacă da,  încotro ne îndreptam?

Îmi amintesc cu drag de momentele în care doamna dirigintă, profesor de română fiind, ne explica logic firul narativ al acestor romane. Nu ai cum, dacă vrei, să nu îți amintești ceva despre „Ion”, că-i circular, că are „Glasul pământului” și „Glasul iubirii”, mai ales dacă ești și din județul Bistrița-Năsăud și-l „ai” aici pe Rebreanu. Nu ai cum să nu îți amintești de intelectualul lucid și de drama lui, de Otilia nu mai zic, iar pe „Baltagul” ni l-au predat profesorii și  în clasa a VIII a. Hai să nu ne mai plângem de BAC! Hai să nu mai facem pe grozavii și să ne vedem pe la televizor spunând că nu am mers ca să promovez examenul, ci doar ca să vedem cum a fost! Hai să devenim responsabili și hai să începem să ne gândim la viitorul nostru și al țării noastre, nu doar să avem pretenții!

SPUNE-TI PAREREA