Am asistat astăzi la un atelier susținut de către Vlad Petri. Am mers la Centrul de informare turistică, locația unde și în celelalte zile s-a desfășurat activitatea acestui atelier. Era 13:50. Afară, aproape de Centru, erau doi tineri care priveau nerăbdători spre ușa centrului. Era clar că așteptau să se deschidă, era clad că abia așteptau să-și reia activitățile, deci era clar că Vlad Petri face lucruri frumoase cu ei. La ora 14:00, ușa s-a deschis, Vlad a întrebat de restul participanților și, în câteva minute, acesta a fost înconjurat de tineri, care dintr-o dată s-au înmulțit. Mi-am dat seama că Vlad trebuie să fie un om „fain”, cum mai numim noi oamenii deschiși, cu care se poate discuta și care fac lucruri interesante.
Timp de patru zile, Vlad Petri a ținut un atelier de introducere în film documentar, prilej cu care a încercat să-i invețe pe tinerii participanți diverse tehnici de fimare, de editare. Regizorul a vrut, mai ales, să provoace tinerii la activități care să îi scoată din zona lor de confort. A mers cu ei pe teren și le-a propus să pună întrebări locuitorilor și să le ceară părerea cu privire la Școala de Vară.
Mai mult decât atât, Vlad a realizat, împreună cu copiii, o aplicație cu ajutorul căreia personajele din fotografii prin viață. Spre exemplu, o tânără participantă a adus o fotografie, a „scanat-o” cu ajutorul aplicației, iar cățelul din imagine a început să alerge prin curtea care reprezenta decorul imaginii.
Este unul dintre cele mai practice ateliere pe care l-am avut până acum. Am mai ținut ateliere, însă mi s-au părut mai teoretice și mai greoaie. Aici, am lăsat lucrurile să meargă de la sine. Le-am dat lor camera. M-am bucurat să văd că le place și că fac ei lucruri. Le-am spus câteva lucruri și despre tehnicile de filmare și editare, dar nu am intrat foarte tare în detalii deoarece mi-am dat seama că nu îi interesează această latura la vârsta asta, ci să-și vadă munca pe ecran… asta îi interesează”, a menționat Vlad.

Cine este Vlad Petri și ce face el?

Vlad s-a născut și a crescut la Bistrița, iar după 18 ani „și-a luat zborul” și locuiește în București. A studiat Antropologie Vizuală și Media la Universitatea Freie din Berlin. Acesta este regizor de film și fotografie, iar proiectele lui sunt axate pe probleme sociale și politice, desfășurate în România și în țările din Orientul Mijlociu. Cât despre munca lui, aflăm că “București, unde ești?” este primul său lung-metraj.

Care au fost activitățile lui Vlad din cadrul Școlii de Vară?

Vlad a adus un mare plus de valoare Școlii de Vară. Tânărul a reușit să dezinhibe participanții la atelier prin modul în care și-a desfășurat activitatea pe teren. Propriu-zis, tinerii mereau pe stradă și adresau întrebări localnicilor despre Școala de Vară, despre turiștii veniți la aceste activități. În plus, după munca de teren, veneau și observațiile și comentariile. Vlad proiecta filmările la Centrul de informare turistică, unde s-au ținut atlierele și, împreună cu copiii, analiza munca lor.

Îs prima dată la Telciu și-s foarte bucuros de ce am văzut aici și cred că este foarte important ca Școala de Vară să continue și să fie evenimente similar pentru că implică comunitatea. În viața de zi cu zi, nu ai foarte multe opțiuni de activități. Copiii au întâlnit profesioniști din domeniu, oameni care lucrează în teatru, în film și au putut să aibă interacțiuni cu ei, au fost foarte deschiși, au pus întrebări și au învățat multe lucruri”, a adăugat Vlad.
Munca participanților a fost prezentată și publicului prezent la proiecția video cu imagini de la protestele din ultimii 5 ani, proiecție video semnată tot de către Vlad. Având titlul „De la Austeritate și Nu corupția face legislația la Anticorupție cu sprijinul corporațiilor”, proiecția a fost un real succes. Aceasta a prezentat diferențele între protestele din 2012 și ultimele proteste ale anului 2017. Pe baza acesteia, au continuat dezbaterile, care l-au avut ca și moderator pe Ovidiu Țichindeleanu, iar ca și invitați, pe lângă Vlad Petri, pe Veda Popovici și Lorand Maxim.

1 COMENTARIU

  1. Schimbati titlul… prea penibil. 🙂
    Si subiectul, la fel… nu va mai aratati abilitatile voastre bune de jurnalism, sunt egale cu 0.

SPUNE-TI PAREREA