Observator BN este publicația din Bistrița care a semnalat cu cea mai mare insistență lipsa unor evenimente, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, care să se adreseze tinerilor, oamenilor activi, intelectualilor, celor care ascultă muzică de calitate și nu consumă doar folclor și hit-uri facile.

De câțiva ani, diverși organizatori au încercat să pună bazele unor evenimente permanente în materie de muzică rock, însă, din diverse motive, acestea nu au reușit să aibă un impact notabil, care să le asigure continuitatea.

Totuși, anul acesta, muzica rock pare să aibă o șansă în Bistrița-Năsăud, datorită festivalui Way Too Far, care a atras atenția publicului prin calitatea trupelor alese, calitatea echipamentului sunet-lumini, dar și prin locația inedită –parcarea complexului Wonderland din Unirea.

Nu știm cum va evolua, până la urmă proiectul Wonderland al primarului Ovidiu Crețu, dar îi mulțumim că ne-a pus la dispoziție acest loc pe care l-am ales, asumându-ne și niște riscuri.

Faptul că locația a fost … „too far“ a avut și avantaje și dezavantaje. Locul nu a fost atât de accesibil, așa că la scenă au ajuns doar cine trebuia: oamenii care iubesc trupele invitate și care au cântat alături de artiști până la 3 dimineața. La rubrica dezavantaje putem trece faptul că parcarea a fost neîncăpătoare pentru cei care au venit cu mașinile și unii au fost nevoiți să străbată o bucată de drum pe jos pentru a ajunge la scenă. Cel mai neplăcut aspect a fost că unele companii de taxi au refuzat cursele în zonă. Este un lucru regretabil faptul că taximetriștii își permit să își selecteze cursele în funcție de locație și sperăm ca administrația locală să ia atitudine rapid față de acest derapaj care nu este permis în alte orașe. Este un subiect asupra căruia vom reveni într-un alt articol.

Spectacolul a fost unul pe care mulți bistrițeni l-au așteptat de mult timp. Moldovenii de la Zdob și Zdub au sosit cu puțină întârziere, după 11 ore pe drum, dar au urcat pe scenă cu o energie incredibilă și au făcut publicul să se înfioare și să danseze cu poftă pe ritmurile lor folk-rock. Am putea spune că Zdob și ZDUB e cea mai tare trupă rock, pe care n-a avut-o România.

Luna Amară e trupa cu care mulți dintre noi am copilărit. Prin anii 2000, când au început să fie cunoscuți, povesteau, într-o emisiune la TVR, cum ascultau muzică la un casetofon cu căști, la fel cum făceam și noi. Luna Amară e exemplu că poți reuși să faci muzică bună ani de zile, să te menții, într-o Românie manelizată, „mogizată“ și „smileyzată“ la maxim. Lună Amară cântă, cu versuri dure, împotriva sistemului, de ani de zile și au meritul că i-au făcut pe cei tineri să înțeleagă mai bine lumea în care trăim.

Travka, Byron și Urma au fost așteptați cu emoție, bucurie și nerăbdare de fanii din Bistrița, care au fredonat versurile lor unice și poetice, până în zori. Mulți oameni au venit în spatele scenei, fericiți să-și întâlnească/reîntâlnească oameni dragi care cântă în aceste trupe. În public s-au aflat și reprezentanții asociației Tășuleasa Social, prezenți la Școala de Mers pe Munte, care au venit, în mod special, pentru concertul trupei Urma, un partener de durată pentru Tășuleasa.

Dar, cel mai important lucru, am primit recenzii pozitive din partea oamenilor, pe PAGINA OFICIALĂ:

„Un loc foarte bun pentru festival, organizarea foarte bună, trupele invitate au fost din categoria „numai una și una”… În sfârșit un festival pe gustul meu și al multora dintre prietenii mei. Mai vrem!“ (Monica Halaszy, profesor)

„Cele mai bune trupe romanesti, la Bistrita! O imensă bucurie! Multumim din suflet! Succes mai departe! (Baba Dora, Scenica)

„Foarte bine amplasate – atat scena, cat si terasele. Treaba bine organizata, ce mai! Felicitari si la cat mai multe editii! Aveam nevoie de un asemenea festival! Rock on!   (Odeta Cotîrlă)

Am beneficiat de sprijinul și aprecierea unor oameni ca alergătorul de anduranță, Tibi Ușeriu, profesoara decorată de președintele României, Monica Halaszy, poetul Dan Coman, Baba Dora  de la Scenica, oameni pe care oficialitățile și presa din Bistrița îi apreciază (sau doar mimează că îi apreciază, atunci când le convine) și ne-am întrebat de ce nimeni nu se gândește la oameni ca ei atunci când organizează evenimente.

Way Too Far Rock Festival a beneficiat de interesul și sprijinul președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, căruia îi mulțumim pentru încrederea în acest proiect. Îi mulțumim, în egală măsură, și viceprimarului municipiului Bistrița, Cristian Niculae, care s-a implicat foarte mult în buna desfășurare a festivalului, muncind alături de noi ca și un membru al echipei.

Mulțumim multinaționalelor care au venit ca parteneri în acest proiect, știm că Bistrița nu reprezintă pentru ei o piață prioritară, dar, totuși, i-am convins. Pe de altă parte, nu e de mirare, atâta timp cât majoritatea companiilor locale preferă să-și alăture imaginea cu a unor bâlciuri care pretind spectatorilor vestimentație de Woodstock , dar le dau muzică de Cristian Pomohaci.

Totuși, au fost câțiva oameni care au ales alăturarea de imagine cu Way Too Far Rock Festival: mulțumim companiilor Dimex2000 și Macon, care s-au alăturat sponsorilor noștri principali, Jameson și Coca Cola.

În mod cu totul special, mulțumim Pub Corso Cafe, din Piața Mică, pentru suportul important în organizare și pentru asigurarea protocolului pentru staff și artiști.

Persoane importane cărora le datorăm mulțumiri sunt Florin Urîte, de la RCB Electro și Gavril Ursa, Electroursa, care au venit cu suportul tehnic pentru ca muzica să se audă și reflectoarele să lumineze în Wonderland. În mod ireproșabil s-au ocupat de scenă, sunet și lumini Soundtechnik și Sinton Expert, iar de partea foto-video, esențială pentru promovare, s-au ocupat Mihai Onul, Paul Ionele și Remus Rus.

În egală măsură, le mulțumim și celorlalți sponsori care au făcut eforturi pentru susținerea acestui eveniment: TMK, RCB Electro, Electro Ursa, Supercom, Amicii Building, Îndemânarea Construct, Aeroclub Bistrita, Casa Ema, Casa Verona, Soundtechnik, Hotel Metropolis, Hotel Castel Dracula.

Și, nu în ultimul rând, mulțumim celor care ne-au asigurat paza, ordinea și siguranța în timpul desfășurării evenimentului: Serviciul de Ambulanță Județean, Jandarmeria Bistrița, Poliția Locală Bistrița și SVSU Bistrița.

Am lăsat asta pentru final, deși este cel mai important lucru: le mulțumim bistrițenilor pentru că au fost un public minunat și îi asigurăm că anul viitor vor avea o ediție peste așteptări, care se va întinde pe trei zile. Ne vedem în perioada 10-12 august 2018, în Wonderland!

 

1 COMENTARIU

  1. De neinteles tacerea celor 2 principale publicatii online bistritene vizavi de acest eveniment…

    Revenind la oile noastre, ar trebui vorbit mai mult despre neajunsuri, pentru a le putea corecta.

SPUNE-TI PAREREA