Ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a organizat astăzi, la Bistrița, o dezbatere la care a invitat reprezentanți ai sectorului silvic de la nivel național, de la instituțiile de stat, dar și agenți economici.

“Am avut astăzi la Bistrița o întâlnire importantă, privind cea mai importantă hotărâre de Guvern care reglementează aplicarea Codului Silvic și anume Regulamentul de valorificare a masei lemnoase. Noutatea este că noi am modificat Codul Silvic, în sensul ca și prevederea de asigurare cu prioritate a lemnului de foc pentru populație să fie aplicată și atunci, automat, aceste prevederi trebuie să se revadă și în noul regulament de valorificare a masei lemnoase”, a explicat Doina Pană după dezbatere.

“Modul în care am ales să se asigure lemn cu prioritate pentru populație, evident că vine în detrimentul ramurii de agenți economici din zona silvică, pentru că, automat, va exista un volum destul de mare de masă lemnoasă, pe care-l vor putea exploata doar ca prestări servicii, vorbesc de volumul de masă lemnoasă scos de Romsilva, de Pădurile statului și nu vor putea exploata pe picior întreaga suprafață, cum se întâmpla până acum. A fost o dezbatere lungă, a început ușor tensionată, dar eu zic că într-un final înțelepciunea este cea care a dat tonul de final. Vom continua să ne întâlnim în grupuri de lucru și să iasă o variantă optimă a acestui regulament”, a mai spus ministrul Apelor și Pădurilor.

Printre cei care au participat la dezbatere s-au aflat secretarul de stat Istrate Ștețco, directorul departamenului Fond Forestier, de la Romsilva – Codruț Bîlea, Gavril Stanciu – președintele Asociației Administrațiilor de Păduri din România și un reprezentant al Asociației Producătorilor de Mobilă. De asemenea, au participat reprezentanți din partea Consiliului Național al Concurenței, din partea Regiei Naționale, din partea Asociației Administratorilor de Păduri, din partea ASFOR, de la Gărzile Forestiere Suceava și Cluj, de la Direcții Silvice locale, din partea agenților economici.

“A fost o discuție un pic tensionată, pentru că, înainte, Romsilva trebuia să scoată aproape toată masa forestieră la licitație pe picior. Acum, pentru prima dată, sigur că nu vom putea asigura tot lemnul de foc, dar măcar ce va exista lemn de foc să meargă spre populație, cu prioritate. Normal că dispar 4 milioane de metri cubi de lemn care nu se vor mai licita pe picior, cu vor fi exploatați de Romsilva sau de către agenții economici respectivi”, a mai spus Doina Pană.

Ministrul spune că prin aceste reglementări nu va mai exista o criză a lemnelor de foc la fel de acuta ca anul trecut.

“Ce-am trăit anul trecut nu vom mai trăi, dar nu e o certitudine… Judecând că sunt 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc, dacă judeci numai 6 metri cubi pe gospodărie pe iarnă, înseamnă 21 de milioane de metri cubi, ori noi în total exploatăm 17-18 milioane de mc, din care facem și mobilă, facem de toate. Nu ai cum să asiguri lemnul de foc, dar ce produci lemn de foc din pădurile statului, să meargă spre populație. În notificare de Cod Silvic am spus clar că prima dată merge la populație, dacă ma rămâne ceva poate merge la instituții care deservesc populație, gen școală, primărie… Nu se poate recomercializa, că și de aici a crescut prețul. Am introdus niște reguli care să facă ca o cantitate maximă pe care o putem scoate pe an, de lemn de foc, să meargă spre populație. Restul să vină de la agenți economici, din pădurile private”, a mai spus Doina Pană.

Proiectul privind modificarea și completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 617/2016 va fi discutat și la minister, în grupuri de lucru și forma finală va fi trimisă spre avizare la Guvern, în luna septembrie.

pana3 pana2 pana1

 

 

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA