România pare încă departe de a-și fi rezolvat problemele reale și autoritățile naționale și județene nu vor sau nu pot să găsească soluții pentru a le face viața oamenilor mai ușoară. Deși suntem în 2017 și acest lucru se întâmplă de mulți ani, în fiecare vară, cozile pentru eliberarea pașapoartelor încă există. Și sunt mari. Unii oameni vin de la ora 2.00 noaptea, pentru a prinde un bon de ordine.

Eliberarea unui pașaport te duce într-o lume care nu credeai că mai există și nici n-ar trebui să mai existe, ținând cont că totul e digitalizat și că s-au investit milioane de euro pentru site-uri, softuri integrate între instituții, etc. Pentru un om simplu, care nu știe cu adevărat ce înseamnă o coadă la pașapoarte, aventura poate fi extremă și de uzură. Pierzi timp, zile întregi, pentru un drept pe care îl ai, dar pe care statul nu știe să ți-l ofere într-un mod corect și practic.

Dacă te informezi de pe site-ul oficial al instituției, programul începe la ora 8.30. Ca orice om responsabil, mergi mai repede, să ajungi acolo înainte de 8.00. Ai mers degeaba, pentru că nu se mai eliberează bonuri cu numere de ordine pentru ziua respectivă. În sală, o sală mult prea mică pentru eliberarea pașapoartelor (altă umilință pe care cetățenii plătitori de taxe trebuie să o suporte), e plin de lume. Funcționarii, prea puțini și asaltați de oameni, nu prea au cum să-ți răspundă la întrebări. Așa că întrebi pe unul dintre cei care stau la coadă cum se procedează. Îți zice că nu se mai dau bonuri numai mâine și că trebuie să vii la ora 6.00!!!

Zici: „Okey, vin la 6.00, dar măcar rezolv!”. Vii la 6 și vezi aproape 200 de oameni așteptând în fața ta, în fața instituției care are ușile închise. Afli că oamenii au ajuns de la 2.00 noaptea și că și-au făcut ei, la mica înțelegere, liste, cu pixul, pe baza cărora funcționarul eliberează bonuri de ordine.

Într-adevăr, așa e! Unul dintre cei care stau la coadă, fără să aibă vreo legătură cu instituția, strigă oamenii cu numele și cu numărul de pe lista făcută cu pixul, iar funcționarul de la Pașapoarte îi dă un bon! Pare incredibil, dar așa se întâmplă! E corect? E legal? Ce mai contează?

Doar că și numărul bonurilor e limitat. Dacă ai venit la 5.30 și ai numărul 140 pe lista făcută cu pixul, la 7.20, după ce ai stat 2 ore, funcționarul de la Pașapoarte spune că „Gata!”, nu mai sunt bonuri. Hai mâine dimineață! Evident, trebuie să te treci iar pe listă… Ca să fii sigur că prinzi bon, trebuie să ajungi pe la 2.00 noaptea.

Și astea sunt doar cozile de la Serviciul Pașapoarte. Mai ai de stat la coadă și la Trezorerie sau la Finanțe, pentru a plăti taxele. Și acolo, la fel, puhoi de lume.

Situația se întâmplă an de an, în toată țara. Autoritățile au încercat să ia unele măsuri, dar n-au reușit mai nimic. Un serviciu de programări online, pe zile și ore, ar rezolva în mare parte problema. Suplimentarea numărului de funcționari și un sediu mai mare ar însemna condiții civilizate pentru eliberarea pașapoartelor. Deocamdată, se pare că cei care ne conduc sunt ocupați cu altceva.

Între timp, parcările de lângă Prefectură sunt pline de mașini cu numere străine, ale românilor care vin în țară în concediu și stau la coadă la instituțiile statului. În mașini, copiii, treziți cu noaptea-n cap, dorm, așteptându-și părinții cu orele. Într-adevăr, o țară numai bună de te-ntors acasă.

pasap3 pasap2

6 COMENTARII

  1. pana nu demult, se striga ca sunt prea multi angajati la stat, acuma ca sunt prea putini!!!! normal ca atunci cand toti isi aduc aminte da fix in luna august ca trebuie sa isi refaca sa faca pasapoartele, se intalnesc cu sutele pe scari!!!!! ma intreb in aceeasi logica, de ce solicitantii nu se gandesc sa vina din timp, in decursul anului, ca doar nu in fiecare an isi schimba pasaportul nu?
    de unde sa mai scoti 100 de ghisee, ca sa fie bine sa nu fie rau! este neplacut dar cand toti iau aceasta cale deodata, atunci te astepti nu-i asa la o imbulzeala!!!!!asta este de 30 de ani si tot nu invata nimic!!!!

  2. Chiar azi am trecut prin fata institutiei. Ma intrebam de ce copiii dorm pe iarba, la soare. Intru inauntru pentru a afla ce acte sunt necesare pt eliberarea pasaportului, caldura era de nedescris, mamici cu bebelusi de-o schioapa, predispusi la deshidratare … Crunt!

  3. Îmi pare rau să-ți spun Augustin Danci dar spui numai prostii. Cozile de la Pașapoarte Bistrița sunt tocmai pentru că în alte județe sunt programări on-line. că sa înțelegi uite cum sta treaba. Ex. Eu sunt din Maramureș și am concediu 2 săptămâni din 15 până în 30 August. Trebuie să îmi fac pașaport la copii. La Baia Mare nu pot să îmi fac programare pentru că e ocupat până în septembrie. Unde pot eu oare să-mi fac pașaportul? La Bistrița că nu e cu programare chiar daca pierd 2 zile. Înțelegi? E de apreciat că iau fara programare și stau peste program lucrătorii. E ușor să scrii anapoda fara sa vezi adevarata problema. Ia interesează de câte ghișee sunt la MM, cati lucrători și câte cereri iau într-o zi comparativ cu Bistrița.

    • Deci solutia nu este sa se suplimenteze pe timp se vara nr de angajati in MM ca sa se poata face programari online mai multe, ci sa va ingramaditi toti fericiti la Bistrita. Lojic.

  4. Tâmpiții tot tâmpiți. Au 12 luni întrun an dar tot în august vin toți la pașapoarte. Pot si în statele unde au reședință dar nu iși aduc aminte decât în august în România.
    Calicii nu vor să plătească câțiva euro în plus afară, dar ies cu cărucioarele doldora de prostii din supermarketuri ca să iși arate bunăstarea. Din supermarket nu poți cumpăra inteligența. http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/indexActe3.html

SPUNE-TI PAREREA