Având în vedere riscul ridicat de apariție a virusului pestei porcine africane (PPA) în județul nostru, ca urmare a confirmării lui într-o gospodărie din municipiul Satu – Mare, Prefectul Ovidiu-Victor Frenț a convocat și a condus sedința Centrului Local de Combatere a Bolilor al județului (C.L.C.B.) Bistrița-Năsăud la Instituția prefectului.

„Programului pentru prevenirea apariției pestei porcine africane pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud” a fost aprobat și va fi pus în aplicare de autorități.

Principalele acțiuni și măsuri stabilite:

1. Instruirea medicilor veterinari și a gestionarilor fondurilor de vănătoare privind Programul național de supraveghere, prevenire și control al PPA.

2. Informarea și conștientizarea populației privind riscurile PPA.

3. Verificarea implementării măsurilor de biosecuritate, de către agenții economici crescători de porcine, în exploatațiile comerciale autorizare și exploatațiile comerciale de tip A existente pe teritoriul județului.

4. Controale în scopul prevenirii și combaterii activităților de comercializare ilegală a animalelor vii și a produselor de origine animală.

5. Controlul mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de animale și produse de origine animală.

6. Suspendarea activității târgurilor de animale autorizate pentru vânzarea/cumpărarea porcinelor.

7. Monitorizarea exploatațiilor de suine din localitățile aflate de-a lungul căilor rutiere care vin din Ucraina și Republica Moldova și tranzitează județul, precum și a exploatațiilor din zona de 10 km. din jurul fermelor autorizate.

8. Obligația gestionarilor fondurilor de vânătoare de a preleva și ambala probe de la cadavrele de porci mistreți sau de la exemplarele vânate și de a le expedia la LSVSA, pentru diagnostic PPA (Ordin MAP 428/2017, art 8).

9. Monitorizarea și controlul implementării măsurilor de prevenire a PPA de către gestionarii fondurilor de vânătoare.

10. Controale privind modul de colectare și depozitare, în vederea neutralizării, a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU), precum și a deșeurilor/resturilor menajere rezultate în urma activităților de preparare și servire a produselor alimentare la nivelul benzinăriilor, gărilor, autogărilor și campingurilor pentru diminuarea posibilului risc, reprezentat de gestionarea necorespunzătoare a acestora, precum și de resturile alimentare abandonate la întâmplare de către turiștii/călătorii și/sau conducătorii auto care asigură transportul internațional, în răspândirea PPA pe teritoriul României.

11. Identificarea unor terenuri, pentru incinerare/îngropare, și a utilajelor pentru săpare/astupare care sunt necesare în cazul neutralizării alternative și stabilirea condițiilor de avizare a acestora, potrivit derogărilor prevăzute la art. 19 alin (1) lit. e) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, precum și prevederile Ordonanței Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor de origine animală, conform cerințelor din HG 830/2016.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița Năsăud va reveni periodic cu informații pentru populație.

SPUNE-TI PAREREA