Trupa de Teatru Nescris „Constantin Iugan“ din comuna Șanț, Bistrița-Năsăud, a impresionat juriul la Festivalul Internațional de Satiră și Umor Sătesc „Gura Satului“, din localitatea Macea, Arad. Actorii teatrului nescris de la Poalele Rodnei, cunoscuți pentru talentul lor unic de a stârni râsul, dar și de a pune pe gânduri,au obținut locul întâi în cadrul concursului. Costantin Ieronim , Marte Macedon, Acu Iacob, Olar Cornel, Ceciuleac Sofia, Chisner Valeruța,Bouțan Lucreția și Costantin Sabina au jucat piesa „Bani europeni“ și au primit marele trofeu pe care l-au adus,împreună, acasă, la Șanț. Președintele juriului a fost cunoscutul actor Dorel Vișan.
La concurs au mai participat alte 15 trupe de teatru din toată țara, iar podiumul a fost ocupat doar de formații din Bistrița-Năsăud.
„Prin asta dăm dovadă că la această dată suntem cei mai buni la nivel internațional“, a spus primarul comunei Șanț, Ioan Szabo.
Teatrul Nescris, cum i-a rămas denumirea, a existat în comuna Şanţ din Bistriţa-Năsăud încă din 1912 sau poate chiar mai devreme. Sociologul şi istoricul român Dimitrie Gusti a descoperit la Şanţ o trupă de teatru rural în 1935, când aceasta era animată de un sătean, Constantin Iugan. Acesta a dus teatrul mai departe şi a predat ştafeta celor care formează azi trupa de Teatru Nescris „Constantin Iugan”.
Cei mai vechi actori ai trupei care mai sunt în viaţă sunt Constantin Ieronim şi soţia sa, care activează în trupă din 1972. O mare parte din cei care formau trupa de teatru la începutul anilor ´70 nu mai sunt în viaţă, dar aceştia au fost înlocuiţi de alţi săteni, majoritatea fiind oameni în vârstă. Teatrul Nescris a cucerit, în 40 de ani de activitate, nenumărate medalii şi trofee la festivalurile de satiră şi umor din România.
Teatrul Nescris din Şanţ este cea mai veche formă de teatru comunitar şi este unic în România. Piesele de teatru sunt inspirate de poveştile adevărate din lumea satului şi au fost perpetuate de la o generaţie la alta fără a fi fost scrise undeva.
Oamenii care formează această trupă de teatru nescris sunt înzestraţi cu un simţ al umorului ieşit din comun şi cu un talent actoricesc uimitor. Aceştia reuşesc mereu să improvizeze cu succes orice spectacol, fără a memora o singură replică, dar lăsând întotdeauna mesajul piesei intact.