„A fost atâta chiu şi cânt/ Cum nu s-a pomenit cuvânt!/Şi soarele mirat sta-n loc, /Că l-a ajuns şi acest noroc, /Să vadă el atâta joc/P-acest pământ!” Așa se poate descrie prima ediție a Zilelor comunei Coșbuc, ajutându-ne de versurile veșnic actuale ale marelui poet, George Coșbuc.
În zi aleasă de Sfână Marie, localnicii comunei Coșbuc au scos din nou de la naftalină straiele populare nu de mult puse la păstrat de la sărbătorirea a 150 de ani de la nașterea poetului.
Pe stradă răsunau zglobiu glopoțeii de la călușarii din sat, care, terminându-și programul artistic inclus în program, se întorceau la casele lor. Fete și feciori, îmbinând modernul cu tradiționalul și făcând ba câte un selfie cu telefonul ținut sub mâneca „cămeșii” de la costumul popular, ba câte o pauză pentru a se răcoii, au umplut satul de culori și veselie. A fost plin drumul de săteni, de oaspeți și artiști.
Coșbuc ne-a întâmpinat la poarta Căminului Cultural cu „promisiunea” că el este în sufletul neamului lui. De la Căminul Cultural, unde s-au și desfășurat programele artistice, până în capătul satului, a fost plin drumul de „jucăuși”, premiați, artiști și spectatori.
După parada portului popular, la care au participat ansambluri folclorice din Coșbuc, Salva, Zagra, Bichigiu și Telciu, de unde a venit și famfara care a condus alaiul, pe scenă a urcat grupul „Datini ca-n Hordou”, coordonat de profesorul Nicolae Parasca. De asemenea, sătenii s-au putut bucura și de prezența artistelor Alina Ceuca și Amalia Țuțuruga, dar și de dansatorii anasamblurilor „Ciobănașul” din Șieuț și „Păunița” din Sângeorz-Băi.
Primarul comunei s-a declarat mulțumit de prima ediție a zilelor comunei și, îmbrăcând cu mândrie costumul popular, și-a manifestat mulțumirea și respectul în fața sătenilor lui despre care el consideră că merită din plin această sărbătoare.
Încântați și ei, sătenii, de zilele comunei, nu au avut voie să lipsească de la joc și voie bună, ca-n „Nunta Zamfirei”, „pe-un gard de-alături privitor, /L-a pus la joc! Şi-ntre popor/Sărea piticu-ntr-un picior/De nu-şi da rând!”

SPUNE-TI PAREREA