Peste 2000 de credincioși au participat marți la hramul Mănăstirii de la Dobric, mănăstire numită și „Nicula Țibleșului”.

Slujba a fost oficiată de Prea Sfințitul părinte Siluan, episcop român ortodox al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Înalt Prea Sfinția sa a fost întâmpinat de credincioșii veniți în număr, mare, în jurul orei 9.30, după care a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți.

Mulți dintre credincioși au venit la slujbă îmbrăcați în costume populare, dar și cu scaune sau umbrele de soare.

În curtea mănăstirii, au fost amenajate și locuri unde se găseau iconițe, obiecte sfințite, cărți de rugăciune și aghiasmă. Dacă la începerea slujbei, erau prezenți câteva sute de oameni, până la ora 11.00, curtea mănăstirii era aproape plină, numărul credincioșilor depășind 2000. Și parcarea s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mașinile cu care au venit credincioșii la mănăstire. Mai multe echipaje de Poliție au fost mobilizate la fața locului, pentru a dirija traficul, iar jandarmii au asigurat păstrarea ordinii publice.

La Slujba oficiată cu ocazia sărbătorii „Adormirii Maicii Domnului” au participat și oficialități ale județului, foști și actuali politicieni. Au fost prezenți deputatul PSD, Daniel Suciu, administratorul județului, Florin Moldovan, foștii parlamentarii Ioan Oltean, Cristian Florian și Stelian Dolha.

An de an,  în 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, Mănăstirea Dobric își celebrează hramul și devine un loc de pelerinaj pentru mii de credincioși. Mulți credincioși au venit și în acest an, cu o zi înainte, luni după-masă, unii dintre ei luând parte la Prohodul Maicii Domnului și înconjurând mănăstirea.

Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat iniţial ca schit în 1992, iar după un an a devenit mănăstire.

Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca” construită în stil maramureşean de către meşterii din Bârsana în 30 de zile. În cadrul mănăstirii Dobric funcţionează de câţiva ani şi căminul de bătrâni „Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă.

În 2013, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru Căminul pentru persoane vârstnice cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De câțiva ani se lucrează la biserica mare de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și la construirea unei biblioteci, care va adăposti cele peste 40.000 mii de volume din colecția mănăstirii.

Mănăstirea Dobric mai este supranumită şi ”Nicula Ţibleşului”, datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august. Stareţa mănăstirii este Stavrofora Veronica, iar duhovnic Ieromonahul Siluan Fărcaş.

SPUNE-TI PAREREA