Sportul din Bistrița-Năsăud a trecut, în ultimii ani, prin cea mai neagră perioadă de după Revoluție. Parcă cineva a ars tot ce era bun, de la juniori până la echipele mari, lăsând doar melancolia vremurilor în care zona stadionului Municipal era cea mai animată și cea mai importantă din oraș.

Pierzându-și obiectul muncii, bistrițenii și-au pierdut și reflexul de-a mai merge, în grupuri, spre stadion și apoi, de a reveni, tot în grupuri, spre terase, la bere și chibițăreală. Fie că ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că fotbalul în Bistrița a murit.

La momentul cu pricina, era mai simplu să-l lași să moară decât să încerci să-l mai ții în viață, la aparate. Erau prea complicate lucrurile, prea multe datorii, prea multe probleme nerezolvate și o rană prea mare în sufletul bistrițenilor, care au înțeles că, pe fondul dragostei orașului pentru Gloria, unii s-au îmbogățit, pe nedrept. S-au învărtit prea mulți bani publici și prea netransparent, bani care au dispărut în neant, printr-un hocus-pocus pe care nu-l vom înțelege, odată cu terenurile, apartamentele și alte proprietăți pe care răposata Glorie le-a deținut.

Partea proastă e că noi, suporterii, mergeam la meciuri din plăcere, nu vom ști niciodată cine și cât s-a îmbogățit, pe nedrept și cu prețul dispariției fotbalului. Nu vom ști câți jucători au umflat mii de euro pe lună fără să joace și fără să merite, cât au luat impresarii din comisioane, nu vom ști ce s-a întâmplat cu adevărat în cazul transferului lui Moraes și nici cum a intrat în faliment un club care, la un moment dat, era poate cel mai important jucător imobiliar de pe piața bistrițeană. Dar fie, nu e ăsta singurul mister nerezolvat. Rămâne, la pachet cu trucurile necunoscute, prin care unii bistrițeni au ajuns în posesia celor mai importante clădiri din oraș, devenind magnați, într-o perioadă gri a României.

Dacă trecutul e gri și a fost prosper pentru buzunarele unora, viitorul pare dătător de speranțe. Modelul echipei de handbal ne-a arătat că se poate face ceva corect la Bistrița și transparent. Nu sută la sută, că nici aici nu ne spune nimeni exact cât câștigă jucătoarele, dar mai transparent decât Gloria Bistrița.

În ultimele zile, parcă a răsărit un pic soarele pe harta sportivă a județului. Fotbalul și handbalul au stârnit interesul public. Imaginea cu Sănmărtean în mijlocul copiilor din Bistrița, dar și imaginea cu Gabi Balint la Chiochiș ne arată că parcă nu e totul pierdut. Apoi, Ioan Horoba, sprijinit de Consiliul Județean și de Primăria Bistrița, spune că are un plan de relansare a fotbalului bistrițean, într-un interviu pe care-l puteți citi aici. La toate astea, se adaugă minunea că Primăria Bistrița a alocat 1 milion de lei pentru handbalul feminin, gest răsplătit de fetele lui Horațiu Pașca, care imediat au câștigat Cupa județului la handbal.

Dacă adăugăm și faptul că s-ar putea cumpăra și reabilita stadionul municipal, nu-i așa că parcă toate astea ne-au dat un pic de speranță?

SPUNE-TI PAREREA