Ioan și Elisabeta Gonczi trăiesc în Bistrița, într-o casă simplă, cu o curte îngrijită, pe strada Apicultorilor. Locuiesc în oraș de pe vremea când „Bistrița era ca un sat”, de peste 60 de ani. Ce-i face așa speciali pe cei doi soți este legătura dintre ei. Sunt căsătoriți de 72 de ani și sunt cel mai longeviv cuplu din Bistrița.

Ioan are 97 de ani și Elisabeta este cu 7 ani mai tânără. Ea e din Dealurile Urmenișului, el e din Fântânele. Au 4 copii și 12 nepoți, care-i vizitează des. „18 ani aveam eu când ne-am căsătorit. Ne-am mutat în Bistrița în `55, din câte țin eu minte. Bistrița era ca o comună. Aici, unde avem acum casa, era doar un câmp. Nu erau blocuri în oraș. Copiii noștri, au venit într-o zi acasă și ne-au spus: o zis învățătoarea că se va face casă pe casă, adică blocuri”, povestește Elisabeta.

„Să ne sfădim, nu ne-am sfădit niciodată. Am mai vorbit cu litere mari, câteodată. Noi am făcut, din tinerețe, o hotărâre că nu stăm certați după apusul soarelui, chiar dacă ne-am supărat, când apunea soarele, imediat ne-am împăcat. Să nu apună soarele pe mânia noastră. Niciodată nu ne-am culcat mânioși, chiar dacă, peste zi, cu litere mari am mai vorbit. Câteodată, în zilele în care vorbeam cu litere mari, seara, când apunea soarele, ne uitam unul la altul și râdeam. Am respectat toată viața acest legământ”, povestesc cei doi soți, care, în iunie anul acesta au împlinit 72 de ani de căsătorie.

„Când eram noi tineri, lumea era altfel, oamenii erau mai prietenoși. Dacă mergea un om pe lângă altul pe drum, îi dădea bună ziua, îl întreba de unde vine”, își amintește Ioan, care i-a prins pe trei dintre regii țării, pe vremea când era tânăr.

De război, își amintesc cu groază, dar și cu ușurare. Ianoș a răbdat foamea două săptămâni, trâind cu o bucată de pâine și o bucată de carne, primite de la o țărancă. Două zile și 2 nopți a mers, pe drumul spre casă, abia putând să mai stea în picioare. Ce a urmat după, a fost bucuria vieții lui. A cunoscut-o pe Erszi, s-au căsătorit în `45 și trăiesc fericiți și acum, la adânci bătrâneți.

Le povestesc cu drag, celor care le trec pragul, secretul fericirii împreună și a longevității. „Să nu te culci mânios unul pe altul, să mănânci sănătos și să nu te intereseze ce e după gardul casei tale”, povestesc cei doi soți, credincioși în Dumnezeu de mici.

De-a a lungul anilor, multă lume le-a trecut pragul și i-a felicitat. La 70 de ani de căsătorie, primarul Ovidiu Crețu a fost acasă la cel mai longeviv cuplu din oraș iar astăzi, deputatul Daniel Suciu le-a făcut o vizită, le-a oferit o floare și i-a felicitat.

„Cu litere mari…de la fântâna lui Iacob…sau povestea unui cuplu cu 72 de ani de căsnicie. Ieri, în timpul unei predici la o nuntă în biserica penticostală din Cormaia, îmi atrăgea atenția exemplul dat al unui cuplu ce a adunat 72 de ani de căsătorie. Mi se părea oarecum ireal și am întrebat unde i-aș putea găsi. Iar astăzi i-am găsit”, a scris Daniel Suciu pe Facebook, impresionat de povestea lui Ioan și Elisabeta.

 

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA