Dragoș Hârjoabă, un tânăr vânător din Bistrița-Năsăud, gestionar al Fondului de Vânătoare nr. 15, Valea Mare, Bistrița Năsăud, a transmis un mesaj dur privind vânătoarea și „falsa“ protecție a mediului, după ce Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că va emite un ordin de ministru privind cota de intervenție pe carnivorele mari, pentru 175 de urși.

Într-o perioadă în care activiștii de mediu sunt foarte populari și vânătoarea este puternic blamată de societate, Dragoș Hârjoabă a transmis un mesaj care pune vânătoarea într-o altă lumină, prezentând și reversul medaliei.

Iată textul său integral:

În urma dezbaterilor de la minister privind cota de intervenție la carnivorele mari am fost întrebat de mulți oameni de ce cred eu că nu a venit doamna ministru la dezbateri. Ei bine, așa cum am susținut atunci susțin și acum: pentru că jocurile erau deja făcute. Deși pare greu de crezut, marile decizii rar se iau în parlament sau în ședințe publice. Marile decizii se iau la un pahar de vin, la o șuetă, în locurile unde oamenii sunt relaxați și nu trebuie să dea socoteală celor din jur. Atât de mult hulita vânătoare a contribuit acum 60 ani la o mare realizare din istoria noastră. Unul din cei doi lideri ai planetei din acea perioadă a fost invitat la o vânătoare în România, mai exact la Dealul Negru în Bistrița-Năsăud. Ei bine, Nichita Serveievici Hrusciov, președintele de atunci al URSS, a fost invitat de Gheorghe Gheorghiu-Dej la o vânătoare de urși. Avem consemnate aceste fapte în diverse cărți, pornind de la Constantin Dominic – O jumătate de secol de vânătoare în Carpații României, Dr. Vadim NESTEROV. Magazin istoric nr.2/1994 Armata roşie şi vânătoarea și până la mărturiile ambasadorului Olandei de atunci, C.M. Hanswlick De Jonge. Ce este uimitor e că în urma vânătorii organizate în 1957 în care 2 trofee de medalie de aur au fost împușcate de liderul rus, acesta a vrut să facă ceva pentru România. A întrebat ce pot face pentru această țară? În acel moment Dej a jucat cartea cea mare, i-a cerut liderului sovietic retragerea Armatei Roșii din țară, ceea ce s-a și întâmplat ulterior în 1958, deși la acel moment această cerere părea imposibilă. Dacă liderii nu au avut greutate, dacă nimeni nu conta atunci în fața celui care conducea estul Europei, singurul argument a fost vânătoarea. Ursul vânat a scos 35.000 soldați ruși din țară. Românii de atunci care încă mai trăiesc pot povesti abuzurile pe care făceau rușii în țara noastră. Ursul pe care liderii de acum al țării vor să îl arunce la gunoi să îl mănânce viermii. Cota de intervenție pe care vrea să o dea acum ministerul presupune ca cineva de specialitate, nu știm cine e acel cineva să împuște ursul și să plătească la Protan arderea lui. Acest proiect se traduce cam așa: ursul nu valorează nimic, hai să îl aruncăm. Dragi conducători, legile nu se dau la emoții, legile se dau în interesul țării. Legile se dau cu specialiști! Nu ești în stare să lucrezi în interesul țării, retrage-te cât încă nu ai făcut mai mult rău! Mă întreb cum ar fi arătat istoria noastră dacă la acel moment Dej i-ar fi cerut lui Hrusciov să protejeze ursul și să blameze vânătoarea sau să arunce urșii ăia doi la gunoi? Sau cum ar fi arătat istoria noastră dacă un oarecare agent green si wwf ar fi oprit partida de vânătoare exact înainte să tragă rusul în urs? Poate că acum vorbeam toți rusă și nimeni nu ar fi avut curajul să scrie ce scriu acum.

vanatoare

Interesant este că 60 de ani mai târziu asta se întâmplă. Datorită presiunilor făcute din exterior de aceste aspiratoare de fonduri, trădătorii de țară au reușit să sensibilizeze publicul profan și să blameze vânătoarea, mai mult decât atât, în setea de bani atât de acută să reușească să convingă și incompetenții din minister că este absolut urgent să facă ei evaluări, analize și să protejeze ei munca de zeci de ani a vânătorilor. wwf a protejat ursul în Austria. L-a protejat atât de bine încât în 2011 ursul a fost declarat extins acolo. La o vânătoare la Dealul Negru pe vremea când fondul era administrat de Romsilva, câțiva austrieci au afirmat: să nu cumva să protejați ursul, pentru că la noi de când l-au protejat a dispărut. Acum se vrea ca wwf să facă la fel și cu noi, iar prostimea e atât de ușor de manipulat încât le dă dreptate. Cum să faci așa ceva? E ca și cum i-am pune pe cei care latră mai tare să facă o operație pe cord deschis. Hei, lume, trezirea!!! Voi v-ați lăsa operați de ei? Ați putea spune că renunțati la toți doctorii cu ani grei de studii și practică medicală ca să vă opereze ăștia? Toată lumea, marea majoritate mâncătoare de carne aruncă cu noroi în partidele de vânătoare organizate de Țiriac la Balc, dar nici unul dintre ei nu are măcar un pic de coloană vertebrală să realizeze că nu fac toate frunzele lui Udrea ca brand de țară cât contribuie vânătoarea aceea la imaginea țării. Câți dintre cei care vociferați din spatele tastaturii mergeți în mod constant să duceți hrană animalelor în pădure? Câți dintre voi cei care stați la bloc și vă dați ecologiști aveți soluții concrete? E ușor să îi spui țăranului să își pună gard electric sau să își facă garduri impenetrabile, dar îi dai tu banii necesari? Nu, că te duci la kaufland să îți cumperi gratare să le faci la marginea pădurii pe care o iubești. Să ia statul măsuri! Ce măsuri să ia statul că nu avem bani de drumuri și canalizări, nu avem reciclare adevărată a deșurilor, nu avem sistem medical și tu urli din spatele tastaturii că să se facă! Hai și fă tu dacă poți. Hai tu inteligentule și fă ceea ce fac câteva zeci de mii de pasionați. Nu vii? Atunci la ce urli? Eu, Dragoș vorbesc în numele unor români de buna credință, care nu ne-am pierdut simțul proprietății și care nu numai că vrem binele țării, ci chiar punem umărul. Oameni cu care mă întâlnesc și vorbesc zilnic, specialiști și pasionați care vin cu argumente, nu cu vise iluzorii. Nu pot să nu mă gândesc la discursul lui Coposu din 1 decembrie 1990 de la Alba Iulia. ( https://www.youtube.com/watch?v=wTPkKQ9j4AA ) Aceiași mulțime de azi la fel de ușor de manipulat huiduia una dintre cele mai mari personalități ale istoriei noastre. În același timp, tot Coposu invitat de Margaret Thatcher și partidul conservator al Marii Britanii primea aplauze după aplauze. ( https://www.youtube.com/watch?v=8FMhoRe2v5o ) dar așa cum spunea poetul francez George Brassens, „ca să înțelegi că ești prost trebuie totuși să îți meargă mintea”.
Nu mă adresez mulțimii, ea este mereu ușor de manipulat, mă adresez vouă falși iubitori de natură și de țară, gen agent green și cei ca el, români care la bază au intrat cu bună credință și cu sufletul curat în aceste proiecte crezând că fac bine ceea ce fac : Vă simțiți bine că vă bateți joc de țara asta? Acum nu mai puteți să spuneți că nu știți adevărul și dedesubturile a ceea ce faceți, banul v-a schimbat și pe voi enorm, dar seara când sunteți voi singuri cu conștiința voastră, aveți curajul să vă mai uitați în oglindă? Și în final aș dori să mă adresez doamnei ministru: cât de bine sunteți plătită doamna ministru ca să vă bateți joc de țara asta și de poporul ei? La 60 ani de la momentul în care vânătoarea a scos Armata Roșie din țară, dumneavoastră scrieți istoria trădării de țară. Să vă fie rușine! Si dumneavoastră, și ție agent green și celor ca voi! Să vă fie rușine că speculați emoțiile oamenilor pentru a vă vinde și a vă trăda țara!
Vânătoarea ursului a cântărit acum 60 ani mai mult decât toți liderii țării la un loc. Acum ați coborât ursul la nivelul câinelui vagabond. Să nu uităm că nici problema maidanezilor nu a rezolvat-o nici un ong, și să nu uităm că wwf a ajutat Austria să rămână fără nici un urs!

5 COMENTARII

 1. deci tu dragos spui ca in austria au disparut ursii din cauza wwf?
  da-ti o palma .. braconajul e principala cauza a disparitiei ursilor in austria
  in rest poti sa vorbesti cat vrei da’ las-o-n pewla cu mini-ciunile
  braconaj e in romania cat vezi cu ochii..sa afirmi ca am avut noroc cu o vanatoare de ursi altfel
  vorbeam rusa? sa promovezi un rahat de vanatoare anuala marca tiriac unde vin cei mai cunoscuti vanatori profesionisti ..creatori de moda, printi si mostenitori de averi, fabricanti de sucuri si automobile?
  fereasca iisus 🙂 n-are rost sa intram in detalii ..lumea vine pt distractie ..n-are nici o treaba cu romania si dezvoltarea ei
  fa-ti treaba si lasa vrajeala cu wwf ..daca va place sa omorati animale ..va recomand un playstation 4
  si “The Hunter Call of The Wild”

  • Chiar îmi pare rău că nu ai înțeles nimic. Palme îmi dau zilnic și nu îmi revin când văd unde a ajuns lipsa de educație și de viziune. Hai să îți explic altfel. Mulți cer să se interzică tăierile de păduri. Cu toate acestea mai toți avem mobiler din lemn, uși din lemn, folosim hârtie care tot din lemn este făcută, mai toate casele au structura de rezistență a acoperișului tot din lemn. Ca să nu mai vorbim că oamenii de la țară se încălzesc tot cu lemn, care printre altele aproape și-a triplat prețul în ultimii doi ani. Eu locuiesc în zonă rurală și la noi nu există nici gaz metan ca sursă alternativă, deci ce facem? Nu ne mai încălzim iarna? Imoportăm lemne când avem pădure? Eu sunt conștient că s-a tăiat mult prea mult, dar o soluție extremă ne pune pe toți în dificultate. Presupunând totuși că am avea sursă de căldură și am face numai mobiler din plastic și ne-am sterge cu altceva la fund decât hârtia, totuși experții în silvicultură știu că sunt necesare anumite lucrări în pădure din când în când, gen rărituri, igienă, etc. ( ca să înțelegi mai ușor, dacă pui semințe de morcovi în pământ și nu îi rărești după un anumit timp ei nu se mai dezvoltă) Deci interzicem total exploatarea lemnului dar devenim conștienți că trebuie făcute niște lucrări în pădure, lucrări care și costă pe deasupra. Și atunci intervin eu ca ministru și spun : ok, am înțeles că trebuie tăiați niște copaci, asta este, nu avem ce face îi tăiem dar cu o condiție, după ce îi tăiem imediat îi tocăm și îi ardem pentru că nu e vorba de exploatare de masă lemnoasă deoarece asta am interzis-o de mult. Ți se pare corect? Ăsta este respectul pe care tu îl arăți pădurii? Să o macini și să o arzi? De ce să nu faci o sculptură din acel lemn și să o admiri în casă? Sau o mobilă? La fel și în cazul ursului. Acest ordin prespune ca ursul să fie recoltat nu de vânători, ci de jandarmerie care nici nu are sistemele și experiența cinegeticienilor și pe urmă dus la protan și ars. Eu nu sunt de acord cu așa ceva. Cum poți măcar să gândești așa ceva? Din păcate incursiunea omului în natură este mult prea puternică iar ca să speri că natura se va regla singură atât timp cât noi intrăm tot mai mult în ea este o utopie.
   Paralela făcută cu acea vânătoare vrea să arate exact opusul. Și comuniștii au avut foarte multe părți rele, prea multe de fapt și noi încă plătim pentru ele. Cu siguranță că discuții pe tema retragerii armatei de pe teritoriul României au mai fost, cum se mai tatonează și revenirea tezaurului în țară, dar cred că acea vânătoare a fost un alt fel de argument în favoarea noastră. Între a valorifica un urs, a îi acorda un loc de onoare pe un perete în casa ta și a-l arunca la gunoi tu care varaintă crezi că e mai bună? Pentru că oricum trebuie să alegi una din acestea două, în final ursul tot aceiași soartă o are. Și dacă pe vânătorul pe care nu am pretenția să îl înțelegi nu îl mai interesează ursul, pentru că nu mai are acces la el, atunci tu cine crezi că îl va proteja? Tu? Sau alții din birou? Niciodată. Evident că în Austria braconajul l-a făcut să dispară, cine altcineva? Dar de ce? Dacă îi spunea guvernul vânătorului care avea 2 urși în fond că în momentul în care va avea 10 urși pe fond îl va lăsa să vâneze unul tu nu crezi că îl proteja? Dar așa, nu l-a mai interesat, să il otrăvească oricine, să îl prindă în lațuri, e problema lor. Cu atțt mai bine că ne creșt numărul de mistreți, cerbi și căprioare. Aici a greșit wwf-ul. Aici greșește și la noi incompetența. Câți din oamenii păgubiți au fost despăgubiți de stat? Eu am caz concret cu persoană păgubită de 2 săptămâni, a făcut sesizare cf HG1679 și nici măcar nu s-a întrunit comisia pentru evaluarea deși legea îi obligă. Paguba omului este undeva la 1500 euro. Și tot ceea ce îți spun îți justific cu documente. Omul mă sună din două în două zile și mă întreabă ce să facă? Tu crezi că el va mai sta impasibil și se va gândi ca ce bine că protejăm ursul? Nu. Omul ia problema în mâini singur. Va apela cel mai probabil la un prieten: otravă, braconaj, etc. Și pe bună dreptate. Problema lui pentru el este cea mai importantă. Așa a fost și în Austria, și din păcate ăsta este și viitorul la noi.

 2. da…nu trebuie interzisa “vanatoarea”,trebuie interzise sofisticatele , de acum , arsenale folosite la omorat animale salbatice , ,,,lunete , super puscoace etc. ,,eu cred ca e ne fair play “vanatorilor” imbarcati in jeepuri pt urmarirea lor . …si mai zic ceva fara sa supar… cred ca un consult psihologic pt cei care au o pasiune din ” reglarea populatiei de animale salbatice” ar fi benefica ….

 3. Chiar nu vede nimeni ca din cauza unor incompetenti manipulati de ong-uri si de tradatorii de tara, au ajuns ursii sa umble liberi prin orase? Chiar atat de prosti si usor de manipulat au ajuns romanii?
  Poate si eu as fi spus aceleasi lucruri despre vanatori, dar citind cateva lucrari de specialitate, si mai ales toata colectia revistei “Carpati”, am vazut ce au facut de fapt vanatorii pentru tara si mai ales pentru ca noi si copii nostrii sa mai putem vedea in libertate capre negre, cerbi si toate speciile de animale salbatice care exista acum in aceasta blestemata de tara care a ajuns rusinea Europei datorita unor nemernici care o vand bucata cu bucata dupa bunul plac, iar noi in loc sa punem umarul sa-i oprim, le facem jocul.
  Eu zic sa nu aruncam cu noroi in niste oameni care isi sacrifica timpul si banii pentru a mai putea exista animale salbatice in paduri si campii, ci sa-i sprijinim atat cat putem in ceea ce fac.
  Consider ca cei care-i fac criminali si ii blameaza pe toate caile sun ori oameni care o fac doar de dragul de a fi “gica contra”, pentru ca atat ii duce mintea, ori ong-istii tradatori de tara care doar interesul lor il urmaresc si de altceva nu-i intereseaza.
  Eu nu am vazut pana acum nici macar o actiune concreta de protejare a animalelor salbatice facuta de vreun ong, in schimb am vazut nenumarati vanatori hranind animalele salbatice si pazindule de braconieri.
  De ce atunci cand sunt probleme cu animalele salbatice sunt chemati vanatorii sa le rezolve si nu sunt chemati ong-istii? Pentru ca doar actionand cu pricepere si chibzuinta poti rezolva o astfel de situatie nu “latrand” la diverse posturi de televiziune despre ce draguti sunt ursuletii si ce criminali sunt vanatorii.
  Adevaratii iubitori de animale sunt acei care chiar fac ceva pentru acestea, nu cei care doar le fac declaratii de dragoste.
  Tare mult as vrea ca toti acesti asa zisi iubitori de animale sa se intalneasca la tomberon sau in propria curte, pe intuneric cu ursul si dupa ce-i tavaleste putin, sa vedem daca-l mai iubeste atat de mult (daca scapa cu viata).
  Dupa cate am vazut si citit eu, vanatoarea a facut mult mai multe decat ce spune Dragos mai sus si inca mai face, dar multe nu au loc si nu exista interes sa fie mediatizate din cauza pseudoiubitorilor de animale.
  Deschideti ochii oameni buni si nu va lasati imbroboditi de nemernicii care urmaresc sa sece tara asta cu orice pret!!!

SPUNE-TI PAREREA