Schimbarea la Față a Domnului este prăznuită de ortodocși pe 6 august. Această sărbatoare amintește de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos își descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o.

Evanghelistul Matei spune “și-a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”, iar evanghelistul Marcu spune că ”veșmintele Lui s-au făcut albe ca zăpada”. Cu ocazia acesstei sărbători, care datează de la inceputul sec. al IV-lea, deși ne aflam în postul Adormirii Maicii Domnului, se face dezlegare la pește.

Se spune că prima icoană din lume, realizată de înşişi Sfinţii Apostoli, ar fi fost reprezentarea Schimbării la Faţă.

Așadar Obrejenia sau Probejenia, cum i se spune sărbătorii în folclorul românesc, marchează începutul toamnei.

Se spune că din această zi frunzele încep să-şi schimbe culoarea, trecem spre nuanțele gălbui-roșiatice-arămii, iar iarba nu mai creşte.

Bineînțeles că se încheie și sezonul de scăldat deoarece apele se răcesc, e gata și cu spălatul de rufe la râu, nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată, spun bătrânii.

Cine spală cumva haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe.

Pe de altă parte în această zi trebuie să ai grijă să nu te cerți cu cineva ori fii certat, căci vei avea parte numai de scandal tot anul.

O altă superstiție zice că e o zi în care nu trebuie să pleci la drum, căci riști să te rătăcești.

E bine ca fetele să nu se pieptene azi, căci le va cădea și nu le va mai crește părul.

Bineînțeles că fiind sărbătoare este interzisă munca, mai ales că e ziua în care se spune că te poți alege cu mutilări grave ale trupului.

Este bine să mergi la biserică și să împarți struguri de pomană, pentru roade bogate.

Se spune că dacă te rogi cu credință în această zi să scapi de patimi, te vindeci pentru totdeauna.

Cei care nu ţin această sărbătoare, necredincioșii și neascultătorii, vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile, care de acum încep să se veştejească.

Oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei de sărbătoare, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.

Femeile însărcinate, care respectă și ţin această sărbătoare, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.

În această perioadă se sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat și recoltele.

Credincioşii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au pentru a fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani.

Este o zi în care nu trebuie să-i uităm pe cei trecuți în nefiinţă, se fac pomene în amintirea şi pentru sufletul acestora.

Din 6 august, păsările se pregătesc să plece spre ţările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ, iar târâtoarele se pregătesc de hibernare.

Se spune că dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi una roditoare şi îmbelşugată, iar dacă plouă, toamna va fi una mohorâta.

În popor se știe că este bine ca, până la această dată, ţăranii să termine de cosit şi de adunat fânul, doarece de acum încolo iarba şi florile doar îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului.

Este ziua în care se culeg şi ultimele plante de leac.

În această zi se poate începe şi gustatul boabelor de struguri, deşi încă nu sunt copți, dar tradiţia le atribuie un rol vindecător şi se spune că sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile.

De asemenea e ziua în care nu este bine să dormi afară, te vor pândi boli de plămâni, răceli și altele.

Cei care au sărbătorit Schimbarea la Faţă a Domnului pe Muntele Tabor povestesc că, în timpul Sfintei Liturghii, se coboară asupra mănăstirii ortodoxe, un nor luminos, care nu are caracteristicile unui nor obişnuit, nor care apare o singură data pe an, întotdeauna în acelaşi loc, în direcţia Nazaretului, şi la aceeaşi vreme, până noaptea târziu.

SPUNE-TI PAREREA