Seria Dialogurilor Culturale organizate de Consiliului Județean Bistrița-Năsăud continuă. O delegație de bistrițeni participă, în acest sfârșit de săptămână, într-o vizită oficială în orașul Vârșeț din Serbia, provincia Voivodina.
Delegația este condusă de președintele CJ, Emil Radu Moldovan, alături de vicepreședintele Vasile Puica și de șefii celor trei instituții de cultură, Gavril Țărmure (Centrul Județean pentru Cultură), Ioan Pintea (Biblioteca Județeană) și Alexandru Gavrilaș (Muzeul Județean). Din delegație mai fac parte secretarul de stat de la Ministerul Culturii – Alexandru Pugna, preotul protopop Alexandru Vidican, secretarul județului, Mica Oprea, consilierul președintelui CJ, Bogdan Ivan, reprezentanții Ansamblului „Dor Românesc”, consilieri județeni, ziariști.
În cursul zilei de astăzi, delegația Bistriței a avut o serie de întâlniri oficiale cu reprezentanții orașului sârbesc. În Catedrala Ortodoxă Română din Vârșeț, au participat, din partea gazdelor, protopopul Manuel Topolog (vicar eparhial), protopopul Adrian Boba, preotul Cristian Băbuț și Daniel Răuț – președintele Consiliului Catedralei.
„În anul 1913, biserica noastră a fost sfințită. Durerea noastră este că, după 100 de ani, comunitatea noastră de români din Vârșeț numără doar 100 de familii, nu s-a prea mișcat mult numărul acestora. Am reușit să păstrăm dragostea de neam, de țară”, a spus protopopul Adrian Boba.
„Numărul românilor din Serbia este în scădere, nu suntem nici mulți, nici puțini. Ne bucurăm că românii de aici au reușit să-și păstreze credința, limba, tradițiile. În numele meu personal și a preasfințitului părinte Siluan, vă urez un bun venit și să vă simțiți ca acasă”, le-a transmis, oficialilor români, Manuel Topolog – vicar eparhial.
„Ne-ați urat să ne simțim ca acasă, chiar ne simțim ca acasă. Avem istorii comune, Bistrița este un burg săsesc, aici, Vârșețul, avea populație majoritar germană și avem o istorie oarecum comună. Știm că viața fraților noștri români nu e foarte simplă și, de fiecare dată când nu ești acasă, e mai complicată, dar mă bucur foarte mult că sunteți o comunitate unită, că încercați să vă ajutați unii pe alții și gestul nostru e de stimă și dragoste și sper să reușim să vă facem să vă simțiți că nu sunteți abandonați, că vă iubim, că vă considerăm a fi frații noștri. În calitatea mea de reprezentant al celor 330.000 de locuitori ai județului, mă bucur foarte mult că pot transmite mesajul lor de prietenie”, a spus președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan.
A urmat apoi, tot în cursul zilei de sâmbătă, o vizită la Consulatul General al României, unde delegația bistrițeană a fost primită de consului general Gheorghe Dinu și de Leonard Datco – viceconsul general al României. Consulul Gheorghe Dinu a vorbit despre comunitatea românilor din Vârșeț, despre problemele cu care se confruntă și despre sistemul de educație, făcând referire la elevii din zona Vârșeț, care aleg, din ce în ce mai puțin, să învețe în limba română. De asemenea, consului a adus în discuție problema lipsei de plăcuțe bilingve în localități sârbești cu populație majoritar românească.
Vizitele oficiale au continuat la Primăria orașului Vârșeț, unde au avut loc discuții cu Mariana Golonevici – reprezentanta românilor în Consiliul Vârșeț, cu Ioan Cismaș – președintele executiv al Consiliului Național al Minorităților Românilor și cu reprezentantul sârbilor din Primăria Vârșeț. S-au pus bazele unei colaborări viitoare între cele două instituții, colaborare importantă pentru Primăria Vârșeț, în contextul procesului de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană și a parteneriatelor de care va avea nevoie pentru proiecte cu țări membre UE.
Unul dintre cele mai importante momente ale vizitei a fost lansarea de carte a poetului Petru Cârdu, la Muzeul „Concordia” din localitate. Publicația „Starea vremii – poezii și interviuri”, o antologie gândită și alcătuită de Ioan Pintea, a văzut lumina tiparului la Editura Școala Ardeleană. La lansare au participat scriitori, oameni de cultură și ziariști din România și din Serbia. Petru Cârdu a trăit între anii 1952 – 2011 și a fost ziarist şi publicist, poet, traducător, critic literar şi editor de renume.
Evenimentele continuă în această seară, cu un spectacol folcloric susținut de artiștii Ansamblului „Dor Românesc”, pentru românii din Vârșeț.
Orașul Vârșeț este localizat în Provincia Voivodina și reprezinta una dintre cele mai mari comunități românești din această regiune, cu peste 5.400 de români declarați oficial. La nivelul întregii Provincii Voivodina, locuiesc peste 25.000 de români.