Peste 1500 de oameni au participat duminică la sărbătoarea comunelor Măgura Ilvei și Cârlibaba. „Hora de la Rotunda”, un eveniment de tradiție, a adunat ansambluri folclorice și interpreți de muzică populară, într-un cadru de vis, în Munții Rodnei.

Timp de o zi, iubitorii de muzică populară au petrecut în Pasul Rotunda. Ca la o adevărată sărbătoare, nu au lipsit berea rece, grătarele, micii și caruselele pentru copii.

Evenimentul a fost binecuvântat de preoții Mircea Prunduș din Măgura Ilvei, Cristian Lupșan din Ilva Mare și de preotul comunei Cârlibaba, Alexandru Fechete.

Spectacolul a fost deschis de interpreți și dansatori moldoveni. Au urcat pe scenă Ansamblul Folcloric „Arcanul” al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Ansamblul „Jijia” din comuna Albești (Botoșani), Ansamblul „Bujorul de Munte” din Cârlibaba.

A urmat apoi Ansamblul „Măgureanul” din comuna Măgura Ilvei, cu o suită de dansuri de pe Someș și Ansamblul „Flori de Măr”. Un moment artistic a oferit poetul popular Grigore Guzu din comuna Poiana Ilvei, care a recitat o poezie patriotică și o poezie despre doina românească.

Ansamblul „Poienița” din Poiana Ilvei a oferit dansuri de pe Valea Ilvelor, un ansamblu aflat la început de drum, dar care are potențial și promite mult pentru viitoarele ediții ale festivalului. Evenimentul a fost încheiat de invitații speciali, trupa „Cumetrii”.

„Este a noua ediție a Horei de la Rotunda. Mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a binecuvântat cu o vreme așa de frumoasă astăzi. Vă mulțumim că ați venit într-un număr așa de mare, că ați lăsat alte activități și v-ați prezentat aici, pe pășunea alpină, proprietate a comunei Măgura Ilvei, unde știți că, în urmă cu 9 ani, am pus piatra de telemie a acestui spectacol și speram ca să se păstreze această tradiție, să arătăm că suntem prieteni, suntem frați cu bucovinenii”, le-a transmis primarul comunei Măgura Ilvei, celor prezenți.

„Au trecut 9 ani, parcă au trecut 9 zile, dar nu vrem să lăsăm în ruptul capului această tradiție, pentru că vrem să ajungă hora la Prislop. În acest an nu se ține, dar să sperăm că de la anul își va relua activitatea”, a spus primarul comunei Cârlibaba, Gabriel Danciu.

La eveniment au participat și deputatul PSD, Daniel Suciu, împreună cu administratorul public al județului, Florin Moldovan.

„Știu că în vârf de munte, cu siguranță vă așteptați la cântet, joc și voie bună, dar printele talentele mele nu se numără nici cântatul și nici jucatul, dar mă bucur foarte mult să fiu aici, într-o zonă extraordinară. Prima oară când am fost aici a fost când am terminat liceul. Undeva, la o stână, mi-am învățat colegii orășenii cum arată o oaie și cum se mulge. Am revenit cu foarte mult drag, pentru că această zonă are un foarte mare potențial. Să îmbătrânim venind la Hora de la Rotunda și să sperăm că într-un an nu foarte îndepărtat, vom veni pe asfalt, grație sprijinului de la Consiliul Județean și de la Guvernul României. Iar pe cei din Sîngeorz-Băi, pentru că sunt la sufletul meu, îi salut cu foarte mare drag, mi-e dor de ei și ne vedem cel mai târziu în 2020”, a spus deputatul Daniel Suciu.

„Este o sărbătoare care, din punctul nostru de vedere, este despre dumneavoastră. Sunteți cei celebrați, pentru că ați muncit un an de zile”, le-a transmis celor prezenți administratorul județului, Florin Moldovan.

SPUNE-TI PAREREA