Să nu ne uităm eroii, în ceas de sărbătoare! Acesta a fost mesajul pe care l-au dat reprezentanții comunelor Măgura Ilvei și Cârlibaba duminică, cu ocazia Horei de la Rotunda.

Înainte de a începe festivalul, a fost organizat un ceremonial religios în Cimitirul Eroilor din Pasul Rotunda. O slujbă de pomenire a celor care au murit în Al Doilea Război Mondial în Munții Rodnei a fost oficiată de preoții Mircea Prunduș din Măgura Ilvei, Cristian Lupșan din Ilva Mare și preotul din Cârlibaba, Alexandru Fechete. La ceremonial au participat și primarii comunelor Măgura Ilvei și Cârlibaba, Valer Avream, respectiv Gabriel Danciu.

„Le mulțumesc celor care au coborât astăzi aici, în Cimitirul Eroilor din Pasul Rotunda. Nu știm dacă sunt români, cred că sunt și ruși aici, cred că sunt și germani, dar asta nu este foarte important. Important este să conștientizăm acum mai mult decât altădată, că războiul aduce suferință și războiul aduce distrugere. Acum, la ceas de cumpănă, când marile puteri ale lunii, din ce în ce mai mult își zornăie armele, ar fi bine ca noi să luăm atitudine, ca noi să ne îndreptăm puțin gândul spre trecut și să vedem că aici, în munții aceștia frumoși, pe care i-a dăruit Bunul Dumnezeu, își duc somnul de veci oameni care n-au avut nicio vină, decât vina de a fi tineri și a fi buni de a purta arme”, a spus preotul comunei Măgura Ilvei, Mircea Prunduș.

Cimitirul Eroilor din Pasul Rotunda este amenajat, simbolic, pe locul unde a fost o groapă comună, în care își dorm somnul veșnic 685 de soldați căzuți pe câmpul de luptă, în anul 1942. În urmă cu 5 ani, Primăria Măgura Ilvei a realizat o troiță și au fost puse, simbolic, mai multe cruci.

SPUNE-TI PAREREA