Președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, le-a transmis un mesaj tinerilor participanți la Întâlnirea Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.
„Vă spun și eu un călduros bun-venit pe tărâmurile în care s-au născut Liviu Rebreanu, George Coșbuc sau Andrei Mureșanu, autorul Imnului Național al României. Cunosc provocările societății de astăzi și vă spun asta în calitate de tată al unei fetițe de vârsta voastră. Vă înțeleg dorința de a experimenta, de a trăi clipa și de a vă umple viața cu diferite experiențe, dar în același timp vă felicit din inimă pentru că, preț de două zile, v-ați făcut timp să vă hrăniți sufletul și mintea din învățăta Domnului nostru Iisus Hristos, aici, în minunatul nostru oraș, Bistrița. Mai mult sau mai puțin, cred că trăiți sentimentul că trăim într-o societate care nu prea mai știe de unde vine, dar, mai ales, nu prea mai știe încotro se îndreaptă. În zgomotul de informații produse de rețelele de social-media, televizor sau radio, nu prea mai avem timp între miile de informații care ne bombardează zilnic. De cum ne trezim, prietenul nostru Facebook ne spune cum e vremea, cum să ne îmbrăcăm, ne dă rețete pentru micul-dejun, ne face agenda zilnică și ne mai arată și dacă avem noroc în acea zi. Poveștile în care nu faci mare lucru, trăiești ca în basme și totul are un happy-end fără să muncești, mulți dintre noi credem că există. Dar să știți că ele există doar în scenariile de la Hollywood și, din păcate, viața nu e film iar noi trăim într-o realitate cruntă uneori”, a spus Radu Moldovan în deschiderea evenimentului.
„Voi sunteți tineri și nu aveți de unde să le știți pe toate, nici oportunitățile, dar nici riscurile pe care le aveți la această vârstă, în fața multor ispite, cum ar fi alcoolul, drogurile, fumatul și mai ales lipsa de conectare la realitate. În afara părinților voștri, există un singur aliat în lumea aceasta, care indiferent câte greșeli ați face, cu voie sau fără voie, vă iartă și vă iubește necondiționat și vrea ca fiecare dintre voi să fiți o rază a binelui pe acest pământ. El este Hristos, care zi de zi este lângă noi, chiar dacă-l vedem sau nu. Uneori vine prin oameni săraci, pe care-i putem milui sau prin oameni de bine, care ne întind o mână, atunci când ne este greu și avem nevoie. Nu sunt un erudit în tainele creștinismului, dar pot spune că apropierea de Hristos și de slujitorii ei, pe mine m-au făcut mai bun, m-au făcut să iert mai mult decât înainte și m-au făcut să mă preocup mai mult de binele semenilor mei, chiar dacă asta este misiunea noastră, a celor din administrație. Să știți că dacă nu-ți pasă de semenii tăi, dacă nu-i iubești pe oameni, dacă nu te lupți pentru cei care nu se pot apăra singuri, nu poți să faci treabă în acest domeniu destul de complicat.
Eu, ca om cu mai multă experiență, am întâlnit în Biserica noastră Ortodoxă, mulți parteneri în facerea binelui, care m-au motivat și pe mine să lupt pentru schimbarea societății noastre. Niciodată nu o să uit parteneriatul cu ÎPS Andrei și cu părintele Tudor Mudure, alături de care am reușit să edificăm un edificiu unic chiar în România, Centrul de Tineret Pr. Prof. Ioan Bunea de la Sîngeorz-Băi. În ciuda unor greutăți și critici pe care a trebuit să mi le asum, acum, după doi ani, peste 7000 de copii și tineri au trecut pragul și au gustat din bucuria comuniunii cu Hristos”, a spus Radu Moldovan.
„Nu e simplu și nici la modă, astăzi, să fii tânăr creștin practicant al acestor vremuri. Sunt anturaje în care ești considerat demodat dacă nu fumezi, dacă nu te îmbeți. Poți încerca de toate în viață, dar acele lucruri care nu sunt de folos, eu cred că trebuie să le eliminați singuri. Domnul Hristos ne ghidează în acele momente în care nu știm ce vom face cu viața noastră: Urmați mai întâi calea Domnului, iar toate celelalte vi se vor da vouă sau uitați-vă la păsările cerului, ele nici nu seamănă, nici nu seceră și nici nu strâng nimic în grânare. Și totuși, Tatăl vostru cel ceresc, le hrănește. Oare nu sunteți voi mai de preț decât ele.
Voi sunteți tineri, sunteți ca un aluat proaspăt și cum vă veți modela, cum veți educa mintea și sufletul, așa veți deveni adulți. Luați-vă repere înalte, dar și pline de bunătate și grijă față de cei care au nevoie de ajutor. Nu vă fie frică, pentru că voi nu aveți ce pierde, stați drepți în fața greutăților și tentațiilor lumii în care trăim, la fel cum mucenicii au stat drepți în fața morții lui Hristos.
Trăim vremuri în care creștinii nu mai sunt prigoniți, dar, cu toate acestea, tot mai puțini tineri intră în biserică. Să fii anti la tot ceea ce e respectat de părinții și bunicii noștri nu cred că mai este la modă și nu cred că este un lucru util. Stați demni, cu fața sus, în fața oricărui vă nedreptățește și încearcă să vă spună că sunteți tineri și nu contați. Dați respect celor mai înțelepți decât voi, dar niciodată să nu vă vindeți conștiința și să nu credeți că fiind tineri români, sunteți cu ceva mai prejos decât tinerii din celelalte țări dezvoltate”, a mai spus Radu Moldovan.