Părintele Constantin Necula, cunoscut pentru stilul original în care abordează problemele societății în care trăim, s-a aflat astăzi, pentru prima dată în Bistrița. Părintele Necula a susținut o conferință la Sala Polivalentă, în cadrul Întâlnirii Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Conferința susținută de părintele Nicula a fost organizată cu sprijinul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, amfition fiind părintele Ioan Pintea, director al institiției. La conferință au participat peste 1000 de oameni, tineri din județele limitrofe, dar și bistrițeni, sala dovedindu-se a fi neîncăpătoare.
Părintele Constantin Necula, numit de Ioan Pintea un „antrenor duhovnicesc”, a vorbit, în conferința sa, intitulată „Demnitatea Tinereții în Hristos”, despre biserică, despre religie, despre problemele cu care se confruntă tinerii, atingând și problemele sensibile din ziua de azi.
La final, preotul Constantin Necula a primit Crucea Arhiepiscopală din partea ÎPS Andrei iar președintele Emil Radu Moldovan i-a acordat medalia de argint a Consiliului Județean.
„Îmi cer iertare, în numele Bisericii, pentru măgarii care se cred preoți și mai mult decât preoți câteodată. Pentru că efortul pe care trebuie să îl facem zilele acestea, ca Biserică și ca neam, este să învățăm sub cerul cui locuim, nu ce ultim vagon al unui ultim tren îl ocupăm în istoria omenirii.
Îmi pare rău că nu e bunica să mă vadă venind în Bistrița, că, pentru ea, ca vișeuană, Năsăudul și Bistrița erau capitale europene. Pentru ea, Sighetul, Baia-Mare, Zalăul și Clujul erau România. Dragii mei purtători de tricouri albe și ceilalți care sunteți voluntari, să țineți minte: sunteți aici pentru că sunteți copiii lui Nicolae Steinhardt. Generația noastră de preoți a supraviețuit, în anii frumoși dar grei de după `90, mâncând pe pâine Jurnalul Fericirii. Vă rog să le cereți profesorilor de română, înainte de a vă învăța orice altă gramatică decât a limbii române, să vă învețe cum se citește Jurnalul Fericirii”, a spus părintele Necula.
„Toată lumea ne spune că vă spălăm pe cap și în cap. Semn că avem destul șampon în Biserică. Ne invidiază, de fapt. Ne invidiază că vă ajutăm să trăiți altfel decât drogați, alcoolizați și dorso-ventralizați, că vreți mai mult de la viață decât să fiți scursurile care să se laude după aceea că sunt artiștii momentului (…) Singura instituție din lume care acordă nemurirea și o face vizibilă, pipăibilă este Biserica. De aia se oftică pe noi toți. Toți umblă cu lucruri perisabile, la noi nu. Singura materie care nu ni se predă la școală e echilibrul în viață. Nu avem niciun curs să ne învețe asta, nu avem nicio materie, dar avem Biserica, care ne învață că nemurirea se câștigă prin echilibru, e tricoul cu Keep Calm sau cu #rezist, dar el este pe tine, e în inima ta și intră în inima și în sufletul tău prin taina binecuvântată a morții și învierii prin botez”, a spus Constantin Necula.
Acesta a vorbit și despre problemele de imagine cu care se confruntă Biserica Ortodoxă.
„Aud iar, de când cu Coaliția pentru Familie, că popii s-au întors în Evul Mediu. N-ar fi rău, dar nu noi dăm filme cu mașina timpului, e la alt sector. Noi le-am spus că mergem înainte. Recunosc că m-aș dori coleg de bancă cu George Coșbuc, decât cu alți poeți moderni sau alți scriitori, care înjură de mamă, fac pornoșaguri și zic că e poezie.
Pe de altă parte, ni se spune că nu am făcut nimic pentru școala românească. Cred că ar trebui să dăm o hartă cantitativă a școlilor românești construite de Biserică. Noi nu putem pune termopane la școlile construite de Șaguna și de oamenii lui, nu putem pune bănci în sălile în care alții au făcut istorie pedagogică”, a spus părintele.
„Singura știință exactă este Amin-ul de la slujba înmormântării. O lume care trăiește după SF-uri, va fi greu să o biruiești cu Evanghelia lui Hristos. Mor africanii de sete, nu pentru că nu au apă, ci pentru că nu le dă nimeni cu ce să sape după apă. Mor copiii de foame, nu pentru că nu există mâncare, ci pentru că coșul de gunoi reprezintă valoarea consumismului pe cap de vacă furajată. Neamurile noastre, dintr-o pită mâncau o săptămână. Nu înseamnă că erau nefericiți, că de la ei știm că decât să întind în unt, dar să mă uit în pământ, mai bine întind unsoare, dar mă uit la sfântul soare”, a mai spus Necula.
Părintele Necula le-a transmis tinerilor un mesaj, făcând referire la scandalurile în care au fost implicați unii preoți în ultima perioadă: „Nu, nu faceți parte din Biserica abuzurilor împotriva copiilor, nu, nu faceți parte din Biserica târâtă la judecata opiniei publice. Nu, nu faceți parte din Biserica în care nimeni nu înțelege pe nimeni. Sunteți parte din Biserica care a dat verticalitate pe șirea spinării acestui neam. Înainte de a ne muri eroii ca să ne unească, ne-au trăit preoții ca să ne lumineze și să ne facă să rostim aceeași limbă, cu aceeași demnitate, după aceleași lucruri fundamentale, pentru a putea fi un neam, o credință, un botez”.
Conferința s-a încheiat cu o sesiune de întrebări, scrise pe bilețele de cei prezenți în sală.
„Copii, reporniți rugăciunea țării! E nevoie să ne rugăm! Reînvățați-ne cum trebuie să ne rugăm cu voi, fără fițe, fără ritualuri ieftine, fără covoare roșii și fără nimic din ceea ce strică comuniunea!” – Constantin Necula.
Mai jos, puteți viziona întreaga conferință și sesiunea de întrebări.
Ce cauta Radu Moldovan acolo? Voturi de la dobitoci, nu-i asa? Tot dispretul pt hotii politruci dar si put dobitocii care-i voteaza!