Auzim adesea despre importanța literaturii, despre cât de mult accent ar trebui să punem pe „imortalitatea vorbirii”, așa cum mai este numită literatura. Pentru că promovarea literaturii în rândul tinerilor este foarte importantă, aflăm că mai există persoane dornice să împărtășească „secretele” acesteia și tinerelor generații. Așadar, din 15 în 20 august, în localitatea Telciu, are loc o tabără de literatură. Această tabără este numită „Întâlnirile de la Telciu” și a ajuns la a treia ediție.

Tabăra este organizată de către Gelu Vlașin, poet și scriitor care își are originile în localitatea Telciu, dar este stabilit în Spania. Acesta este creatorul platformei online „Rețeaua literară”, fiind recunoscut  a fi principalul reprezentant al deprimismului în poezia românească.

Împreună cu soția sa, Cristina Vlașin, care cu puțin timp în urmă a fost sustinută de către publicul român în competiția „Vocea Spaniei”, Gelu  așteaptă, asemeni edițiilor trecute 13 autori din diferite generații literare. Anul acesta, vor fi prezenți autori precum Cătălina BălanAna Donţu,  Claudiu KomartinStefan Manasia, Ion Mureșan, Iris NuțuCosmin PertaSînziana ȘipoșAlexandra TurcuRadu Vancu, Nina VasileIoana Vintilă.

Ca în fiecare an, printre invitați se regăsește și un autor străin. De acestă dată va fi prezent la Telciu Mario Castro, poet și traducator de limba spaniolă. Acesta este născut în Chile, dar  locuieste în Suedia, cunoscând  foarte bine limba română.

În calitate de organizator și gazdă, Gelu își propune să realizeze cât mai multe activități care să evidențieze importanța literaturii.

„La fiecare ediție au participat și elevii din Telciu, pasionați de literatură. Anul acesta, vor avea loc sesiuni și seminarii de scriere creativă, recitaluri de poezie la Telciu (primărie, liceu), în sat Transbordare din aceeași localitate și la Biblioteca „George Coșbuc” din Bistrița. Vor fi, de asemenea, vizite la Muzeele George Coșbuc și Liviu Rebreanu, la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz Băi”, a menționat Gelu.

Pentru că  muzica și literatura se împletesc foarte bine, probabil publicul care a susținut-o pe Cristina în competiția din Spania se așteaptă să aibă, în cadrul acestei tabere, momente artistice. Totuși, tânăra artistă spune că implicarea ei muzicală în această tabără va fi minimă, evenimentul fiind unul cu specific literar. Cât despre activitățile propuse în „Întâlnirile de la Telciu”, Cristina se așteaptă ca și această ediție să fie una de success.

„Toate edițiile au demonstrat apetitul tinerilor pentru literatură şi dorinta de a învața din experiența scriitorilor consacrați. Întotdeauna poezia si muzica au fost în armonie şi au interacționat de-a lungul timpului în forme variate. Această conexiune este necesară şi niciuna dintre ele nu ar putea exista fără cealaltă. Sunt convinsă că şi această ediţie va fi un real succes”, a conchis Cristina.

 

SPUNE-TI PAREREA