Fermierii se pot pregăti pentru depunerea de proiecte pentru procesare agricolă și pomicolă, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat pe pagina oficială de internet versiunile finale ale Ghidului solicitantului, precum și anexele aferente submăsurilor 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole” și 4.2a „Investiții în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol”, pentru sesiunea anuală 2017.

Ghidul solicitantului pentru submăsurile dedicate sectorului de procesare vine cu modificări față de sesiunile anterioare de depunere a proiectelor. În câteva zile se așteaptă deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor.

Sprijinul acordat în cadrul submăsurii 4.2 este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și grupuri de producători/ cooperative și de 40% pentru alte întreprinderi, dar nu va depăși 1.000.000 de euro/ proiect pentru IMM-uri sau 1.500.000 de euro/ proiect pentru alte întreprinderi.

Pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat, mai exact aceiași unitate să fie implicată în colectarea, procesarea, distribuția, depozitarea și manipularea produselor agro alimentare, până la comercializare, indiferent de tipul de solicitant, sprijinul este de 2.500.000 de euro/ proiect.

Pe de altă parte 2.500.000 de euro se vor acorda și pentru proiectele depuse de forme asociative, respectiv cooperative și grupuri de producători.

Prin submăsura 4.2a, intensitatea sprijinului acordat este 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și de 40% pentru întreprinderi mari. Pentru întreprinderi micro și mici, inclusiv forme asociative, sprijinul nu va depăși 600.000 euro/ proiect sau 900.000 euro pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat.

Intreprinderile mijlocii în schimb vor beneficia d o finanțare maximă de 800.000 euro/ proiect sau 1.100.000 euro/ proiect, în cazul investițiilor care conduc la un lanț alimentar integrat.

SPUNE-TI PAREREA