Vineri, 23 iunie de la ora 18.00, proiectul artistic ‘Formă și Dialog’, promovat la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi de Maxim Dumitraș, o aduce în prim-plan pe Ileana Antonu (1890-1971), o doamnă ce a devenit faimoasă pe plaiurile noastre datorită talentului într-ale picturii, muzicii și nu numai.

Pe lângă calitățile artistice, Ileana era apreciată și pentru frumusețea ei, dar și pentru asemănarea fizică izbitoare cu regina Maria a României. În anul 1929, artista a plecat în străinătate, în Italia, apoi în Germania și Franța, pentru a-și perfecționa talentul de pictoriță. La Paris a studiat cu maestrul Tadeusz Styka și tot în capitala franceză a lucrat la Muzeul Luvru, unde a executat lucrări originale și copii, unele considerate monumentale. În ultima parte a vieții, Ileana Antonu s-a stabilit la Sângeorz-Băi, mai precis din 1958 și până la decesul din 18 februarie 1971, aceasta fiind înmormântată în curtea Bisericii Ortodoxe din orașul-stațiune.

Expoziția și lansarea albumului retrospectiv ILEANA ANTONU, vor fi prezentate de Icu Crăciun — scriitor, Vasile Duda — istoric de artă și Lucian Vaida — cercetător.

SPUNE-TI PAREREA