Examenele de capacitate se apropie și odată cu el vin și o multitudine de întrebări legate de pasiunile tinerilor din ziua de astăzi și, mai ales, legate de modul în care elevii iau sau nu în serios aceste examene. Când vine vorba despre tinerii din generația 2002, lumea are tendința să spună că nu au nicio responsabilitate și că, cel mai probabil, singurele lor pasiuni au legătură cu smartphone-urile sau cu rețelele de socializare. Ei bine, „viața bate filmul” și de acestă dată.

Din generația 2002 face parte și Raluca Bulz, o tânără din localitatea Romuli pe care nu o găsim pierzându-și timpul cu rețelele de socializare, ci o găsim pregătindu-se intens pentru faza națională a Olimpiadei de matematică a Satelor din Transilvania. Desfășurându-se la Cluj-Napoca în perioada 23-25 iunie, faza națională a acestei olimpiade reprezintă o mare provocare pentru Raluca, dar și pentru profesoara de matematică a elevei.

La faza zonală, Raluca s-a clasat pe locul al doilea, calificandu-se la faza județeană, unde a obținut locul 1, care a trimis-o la faza interjudețeană (unde au participat 9 județe). Acolo, eleva s-a clasat tot pe locul 1.

Modestă, calmă și serioasă, Raluca vorbește despre științele exacte cu drag. Pentru tânără, atât limba și literatura română, cât și matematica sunt materii importante, ea având rezultate și la competițiile de limba română, însă atunci când vine vorba despre științele exacte, în ochii ei se poate observa o sclipire.

Având multă experiență, dobândită prin participarea la numeroase competiții, dar și multă ambiție Raluca vorbește despre olimpiade ca și cum ar vorbi despre o testare oarecare.

Pentru mine, faza națională a Olimpiadei Satelor din Transilvania reprezintă un bun prilej de a-mi testa cunostințele matematice, dar și de a cunoaște locuri și oameni noi. Orice concurs sau olimpiadă este pentru mine o provocare. Experiența este diferită de la un concurs la altul, de la o etapă la alta, de un an la altul. Consider că aceasta mă va ajuta viitor pentru că experiența câștigată și pregatirea acumulată vor fi întotdeauna benefice”, a precizat Raluca.

Începând pregătirea încă din luna mai, Raluca reușește să-și facă profesoara de matematică tot mai mândră de ea. Pentru că aspiră întotdeauna spre absolut, eleva se face remarcată mereu, iar acum, că tânăra începe o etapă nouă, urmând să se înscrie la liceu, profesorii sunt nostalgici când se gândesc că eleva va păsăsi școala din Romuli.

Din istoria Școlii Gimnaziale Romuli, Raluca a fost singura elevă care a adus școlii cele mai multe premii la concursuri și olimpiadele de matematică. Ca profesor de matematică, pot să spun că a fost o elevă execeptională, cu sclipiri inedite. Responsabiliatea, ambiția și modestia sunt calitățile care o definesc. Mă surprindea tot timpul cu întrebări foarte bine structurate. A muncit foarte mult lucrând suplimentar la matematică chiar și 4 ore pe zi. Avea o privire fermecătoare, rezolva exerciții și probleme din plăcere și nu constrânsă de mine sau părinți. Este un exemplu de bune practici deoarece în zilele noastre nu mai găsești elevi care să muncească fără să aștepte să fie recompensați financiar. Se autoevalua de fiecare dată după barem și mai tot timpul era aproape de punctajul primit. Raluca va avea un viitor nemaipomenit deoarece munca este întotdeauna răsplătită. Alegerea unui liceu bun cu profil real, va conduce la triumful ei în societate din toate punctele de vedere atât financiar cât și personal”, a precizat Dancs Mădălina, profesor de matematică a Școlii Gimnaziale Romuli.

Pentru că elevii muncitori și perseverenți își clădesc viitorul singuri, Raluca este de părere că seriozitatea și ambiția ei o vor ajuta să ajungă exact acolo unde și-a propus. Când vine vorba despre viitorul ei, Raluca nu dă cu presupusul, fiind foarte hotărâtă.

Nu m-am gândit la o meserie anume, însă aș dori să profesez în domeniul IT. Rămâne de văzut ce îmi rezervă viitorul. Până atunci, îmi doresc să urmez cursurile Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, profil matematică-informatică și, peste câțiva ani, mă văd la o facultate în domeniul științelor exacte”, a conchis Raluca.

SPUNE-TI PAREREA